Districtshuis

Burgemeester J.Nolfplein 1

Het oude gemeentehuis op de hoek van de Bredabaan en de Nieuwdreef, dat in 1894 officieel werd ingewijd, werd tijdens de bevrijdingsgevechten in brand gestoken. Op 29 september 1944 brandde het gebouw volledig uit.

24 jaar later, op 24 oktober 1968 werd het huidige districtshuis plechtig ingewijd. Ter gelegenheid daarvan schonk de nijverheidskring van Merksem-Schoten-Deurne een prachtig kunstbrandglasraam van de glazenier Frans Van Immerseel, dat op de eerste verdieping geinstalleerd werd.

Het districtshuis werd ontwordpen door twee Antwerpse architecten, Victor Gorlé (1900-1966) en J. Frissen, die in 1951 als winnaars uit een door de gemeente uitgeschreven architectuurwedstrijd kwamen. In het wedstrijdreglement stond expliciet vermeld dat het gebouw (naar schaal, materiaalgebruik,…) diende afgestemd te worden op de bebouwde omgeving, in het bijzonder op de nabijgelegen kerk. In 1961 vond de aanbesteding voor de ruwbouw plaats; in 1968 werd het districtshuis ingewijd.

De interieurinrichting en -aankleding dateren van 1967-1968 en is het ontwerp van de Merksemse binnenhuisarchitect Jan Van Puyvelde (1937) die reeds tijdens de werf bij het project betrokken werd; de uitvoering van het interieur werd via een openbare aanbesteding toegewezen aan de Kortrijkse Kunstwerkstede De Coene (1888-1977).

De leeuw met het wapenschild van Merksem die vroeger op de pui van het oude gemeentehuis stond, heeft een plaats gekregen op het grasplein achter het huidige districtshuis.

Openingsuren:

Alle werkdagen van 9 tot 15 uur en donderdagavond van 17 tot 19 uur (In juli, augustus en tijdens de kerstvakantie is er geen avondopening).