Vanaf najaar nieuwe tram 6 voor Antwerpen

Vanaf het najaar komt er in Antwerpen een nieuwe tramlijn. Tram 6 zal ook door Merksem rijden.  

Vanaf begin november 2007 zal er in Antwerpen een nieuwe tramlijn rijden: tram 6. Dit maakte Vlaams minister van Mobiliteit Kathleen Van Brempt vandaag bekend. De nieuwe tram verbindt het noorden en het zuiden van Antwerpen: hij rijdt tussen Luchtbal (Metropolis) en de Olympiadepoort op het Kiel (Cromwell Tank). De nieuwe tram wordt meteen een vlotte lijn: het traject tussen het Sportpaleis en de Belgiëlei legt de tram af via premetro. Kostprijs voor dit project bedraagt 4 miljoen euro.

Tram 6 wordt vlotte lijn

Met de komst van de nieuwe tram 6, die een onbenut stuk spoor tussen Metropolis en de Minister Delbekelaan in gebruik neemt, krijgen zo’n 8000 bewoners uit de omgeving van Metropolis en de Groenendaallaan voor het eerst een vlotte en rechtstreekse tramverbinding naar het centrum van Antwerpen en het Kiel. Met de nieuwe tram, die een groot stuk van zijn traject ondergronds aflegt, geraken ze op 12 minuten tot in de omgeving van het Centraal Station. Dat is 10 minuten sneller dan nu.
Reizigers vanuit het Kiel (Olympiadepoort) kunnen met tram 6 vlot, zonder overstap, naar het centrum en het noorden van Antwerpen. Met de nieuwe tram geraken zij op een half uurtje aan de andere kant van de stad. Nu kunnen ze dat enkel via een overstap in het premetrostation Opera en doen ze 10 minuten langer over het traject. De inwoners langs de Jan Van Rijswijcklaan krijgen er een extra tram bij. Hun aanbod verdubbelt dus.
Op de drukke trajecten tussen Schijnpoort en Antwerpen centrum, waar nu tramlijnen 3 en 5 rijden, biedt de tram extra capaciteit. De ervaring met tramlijn 5 (Deurne – Linkeroever), die een jaar geleden in het leven werd geroepen, wijst uit dat reizigers van die extra capaciteit vlot gebruik maken. Na enkele maanden gebruikten 25% meer reizigers de tram tussen Schijnpoort en Linkeroever. 

Tram 6 wordt een evenementenlijn

De nieuwe tramlijn 6 bedient op haar traject heel wat attractiepolen en kan daarmee een echte ‘evenementenlijn’ genoemd worden. Naast UGC cinema’s, wordt nu ook het bioscoopcomplex Metropolis vlot bereikbaar met de tram. Reizigers vanuit het Kiel (Olympiadepoort) kunnen met de nieuwe tram 6 voortaan rechtstreeks naar het Sportpaleis. Nu kunnen zij dat enkel via een overstap.De attractiepolen die worden bediend, zijn de volgende:
Metropolis, Sportpaleis, Zoo van Antwerpen, Koningin Elisabethzaal, Diamantmuseum, Aquatopia, UGC cinema’s, Singel, Antwerp Expo en Sportcentrum Beerschot.

Tram 6 wordt een Minder-Hinderlijn voor infrastructuurwerken Masterplan

De werkzaamheden van het Masterplan gaan binnenkort van start. In het noorden van Antwerpen gaat het om volgende werken: Oosterweelverbinding, Leien fase 2, tramlijn Ekeren, verhoging van vijf bruggen over Albertkanaal. Deze werken zullen heel wat hinder met zich meebrengen. Tramlijn 6 wordt een belangrijke Minder-Hindermaatregel.
Tijdens de werken vormt de nieuwe tram een vlot en comfortabel alternatief om in het centrum van Antwerpen te geraken. Het woon-werkverkeer dat met de auto komt, kan ter hoogte vanMetropolis de tram nemen en zo de verkeershinder omzeilen. Op die manier wordt ook de beschikbare ruimte op de parking aan het bioscoopcomplex overdag optimaal benut.

Nieuwe Park&Ride Parkings

De tram, die nu rijdt tussen de Noorderlaan en de Olympiadepoort, heeft heel wat uitbreidingsmogelijkheden. In het noorden is er de verlening van de tramlijn naar Ekeren, een project van het Masterplan. Als de verlenging gerealiseerd is, kan aan de op- en afrit Ekeren een duurzame Park & Ride parking worden gebouwd. Automobilisten van de E19 en A12 Noord, kunnen hun auto dan achterlaten op de Park & Ride en vlot met de tram naar het centrum rijden.
Ook het eindpunt in het zuiden van Antwerpen biedt opportuniteiten voor tram 6. De Cromwell Tank zou een ideale plaats zijn voor een Park&Ride voor automobilisten die van de E19 en A12 Zuid komen. Minister Van Brempt gaat hierover gesprekken voeren met de stad Antwerpen.

Het traject (pdf bestand)

Een reactie achterlaten

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.