Politiekers buiten Merksem : Greet van Gool

Merksem is de thuisbasis van een groot aantal bekende gezichten. We hielden enkele interviews met politiekers die vanuit Merksem doorgroeiden en zich nu elders, stedelijk of nationaal, inzetten. Wie zijn deze personen, wat deden ze voor hun thuisbasis, wat zijn ze nog van plan met Merksem. Iedereen kreeg dezelfde vragen, maar niet iedereen antwoorde op alle vragen. De Merksemse politieker is niet altijd even blij met meer persoonlijke, gezinsgerichte vragen. Het werk primeert. Bij ons geen gekleurde interviews, maar de letterlijke antwoorden zoals we ze kregen.

Greet van GoolDeze week leest u het interview met Greet van Gool (sp.a), lid en secretaris van de kamer van volksvertegenwoordigers en gemeenteraadslid in Antwerpen. Ze zet zich o.a. in voor vrijwilligers, gepensioneerden en mensen met een handicap (Foto : http://www.greetvangool.be)

Wat hebt u in het verleden voor Merksem gedaan?

In het federale parlement, waar ik zetelde, zijn er niet echt dossiers die rechtstreeks van invloed zijn op Merksem. Maar ik heb bijv. wel toelichting gegeven aan de Merksemse verenigingen over het nieuwe statuut van de vrijwilliger. Onlangs heb ik ook een vraag gesteld aan minister Verwilghen over de aanpassing van de brandpolis aan de wet op de natuurrampen. Met de waterschade in Merksem van enkele jaren geleden vallen we immers in een risicozone, en dat heeft gevolgen op het bedrag van de brandpolis. Meer informatie daarover : zie mijn website www.greetvangool.be

Wat gaat u nog doen voor Merksem?

Sinds januari zetel ik ook in de gemeenteraad, en daar volg ik nu van nabij de dossiers op die voor Merksem van belang zijn. Vooral sociaal beleid is mijn specialiteit, maar ik zal me zeker niet daartoe beperken!

Uw politieke loopbaan heeft u buiten Merksem gebracht. Hebt u nog voeling met de Merksemse achterban?

Zeker. Ik ben lid van verschillende Merksemse verenigingen, en ga ook naar veel activiteiten die in het district georganiseerd worden. Ik vind het erg belangrijk om dat contact met de mensen te behouden.

Tijdens de voorbije verkiezingen was er veel te doen rond decentralisatie. Hoe ziet u dit naar de toekomst toe evolueren?

Zoals al in het bestuursakkoord van Merksem en van de stad staat, is het belangrijk om voldoende middelen uit te trekken en ondersteuning te bieden zodat de districten hun bevoegdheden zo efficiënt mogelijk kunnen uitoefenen. Schepen Lauwers heeft al aangekondigd dat hij regelmatig overleg zal plegen met de districten, en ik heb daar alle vertrouwen in.

Over de Bredabaan is al genoeg te doen geweest, maar wat is uw mening rond de heraanleg van de as DR.M. Timmermanslaan – Kroonplein – Laaglandlaan? In het Merksemse bestuursakkoord wordt dit aangehaald.

Ook in ons programma werd daar aandacht aan besteed. Voor ons is de as Dr. Timmermanslaan-Kroonplein-Laaglandlaan absolute prioriteit.

Hoe lang doet u al aan politiek?

Acht jaar. Ik ben in september 1999 op het kabinet van Frank Vandenbroucke gaan werken, mijn eerste ervaringen met de politiek. In januari 2001 ben ik dan regeringscommissaris (een soort staatssecretaris) voor sociale zekerheid geworden, en in juni 2003 heb ik voor het eerst deelgenomen aan verkiezingen.

Zat het er van kinds af al in?

Eigenlijk niet. Ik ben van opleiding jurist, en ben dan ambtenaar geworden bij het Rijksinstituut voor sociale verzekeringen voor zelfstandigen. een job die ik erg graag deed, maar ik wilde toch een andere uitdaging aangaan, vandaar dat ik solliciteerde op het kabinet van Frank Vandenbroucke. Ik had toen helemaal niet gedacht dat ik anderhalf jaar later een uitvoerend mandaat zou krijgen! Maar ik heb geen moment spijt van die overstap, politiek is enorm boeiend!

Wat is uw favoriete plekje in Merksem? En waarom?

Ik kom heel graag in het Fort van Merksem, zeker als er iets bijzonders te doen is, zoals nu zondag de fietseling. Dan bruist het er echt van het leven. We mogen blij zijn dat we dat fort hebben, en dat er zovele verenigingen onderdag vinden.

Wat is volgens u het lelijkste plekje in Merksem?

Moeilijk te zeggen, ik heb er eigenlijk geen.

Er is soms veel te doen rond het loon in het bedrijfsleven en het loon van politiekers. Vragen hoeveel u verdient, dat doet een beleefde Belg niet. Maar vragen of u er mee rond komt, dat kan wel. Wat vindt u van het loon dat u voor uw politieke functie krijgt? Is het voldoende als je ziet welke tijd er in kruipt? Of is het te veel?

Politiek is mijn job, ik heb dus geen ander inkomen dan de wedde die ik voor mijn politieke functie krijg. Ik ben best tevreden met die wedde, maar ik werk er ook wel voor. Politiek is nl. een fulltime job : je hebt het “zuivere” politieke werk, zoals deelnemen aan vergaderingen en commissies, … maar je hebt daarnaast ook vele contacten met verenigingen, belangengroepen, … en activiteiten van organisaties en dergelijke. Dat laatste is voor mij niet echt “werken”, omdat ik veel leuke mensen ontmoet en er door die contacten al veel vriendschappen ontstaan zijn, maar ze leggen wel beslag op je tijd.

Wat is uw gezinssituatie?

Ik ben getrouwd, heb geen kinderen. Maar ik ben de jongste van zes kinderen, mijn ouders leven gelukkig nog allebei, en ze hebben vele klein- en zelfs al achterkleinkinderen. Ik houd van het familieleven, en van gezellig samen zijn met vrienden.

Dan nog 2 Flair vragen : Wat is uw favoriete film? Wat is uw favoriete boek?

Favoriete film : Het is al lang geleden dat ik naar de film geweest ben, dus valt me niet direct een naam te binnen. Maar ik kijk graag naar detectives op TV, ik probeer af en toe tijd voor vrij te maken om daar samen met mijn man naar te kijken.
Favoriete boek : De oude man en de zee van Ernest Hemingway.

Vindt u deze meer persoonlijke vragen leuk, of bent u er toch meer voor dat interviewers zich concentreren op het echte politieke werk?

Die persoonlijke vragen storen me niet – je bepaalt nl. zelf hoe ver je daarin wil gaan.

Met dank aan Kamerlid en gemeenteraadslid Greet van Gool

Een reactie achterlaten

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.