Conditie is niet dramatisch

Er is altijd veel te doen rond de conditie van ‘de jeugd’. En inderdaad, het kan beter, maar het is toch niet zo dramatisch. Testen wijzen uit dat 7 op 10 jongeren in staat is om de conditie te verbeteren op 10 weken tijd. FitClass, ook actief in Merksem, deed de test.

Lees het oorspronkelijk artikel op de site van Crooze.fm 

De vzw FitClass en vzw Beweeg hebben de resultaten van de allereerste FitClass School Challenge gepresenteerd. Hieruit blijkt dat jongeren bereid zijn om aan hun conditie te werken mits de nodige begeleiding en sensibilisering. Vooral jongens tussen 17 en 18 jaar zijn zeer gemotiveerd om hun conditie te verbeteren. Voor de FitClass School Challenge werden in totaal 5480 jongeren, verspreid over 10 Vlaamse scholen, getest op hun conditie. Na het krijgen van de nodige beweegtips en begeleiding werden ze na 10 weken opnieuw getest. Bij meer dan 70% werd een verbetering van hun conditie vastgesteld, bij 37% was de conditie zelfs opmerkelijk verbeterd. Het Koninklijk Atheneum van Gentbrugge bleek de school met de grootste progressie te zijn.

Dat de conditie van onze jongeren erop achteruit gaat, is al langer bekend. Maar volgens de vzw FitClass en vzw Beweeg is er licht aan het einde van de tunnel. “Onze jongeren moeten in de eerste plaats sporten weer als leuk ervaren”, zegt Yves Van Craenenbroeck, voorzitter van de vzw FitClass. “Momenteel is er een overaanbod van passieve alternatieven voor sport, zoals gamen, surfen en chatten die vaak als leuker worden ervaren door de jongeren. Bovendien wordt sport nog te vaak als iets competitief gezien en haken de minder gemotiveerden al snel af. Door sport uit de competitieve sfeer te halen en de jongeren te informeren, sensibiliseren en te begeleiden, merken we dat jongeren sport opnieuw als een aangenaam tijdverdrijf beginnen te zien.”

Hoopgevende resultaten

Uit de resultaten van de FitClass School Challenge blijkt dat de conditie van de jongeren inderdaad ondermaats is. Al slaagde 70% er toch in om zijn conditie met gemiddeld 10% te verbeteren binnen de 10 weken. De helft hiervan verbeterde zijn conditie zelfs met ongeveer 35%. De mate waarin de conditie verbeterd werd, was vooral bij jongens tussen 17 en 18 zeer opmerkelijk. Gemiddeld steeg hun conditie met 17,5 %, terwijl meisjes uit dezelfde leeftijdscategorie met amper 7 % stegen. En dat terwijl meisjes bij aanvang van de testen al een achterstand van meer dan 50% vertoonden ten opzichte van hun mannelijke leeftijdsgenoten. Jongens tussen 12 en 13 jaar hadden dan weer de beste conditie bij aanvang van de testen, maar zij bleken veel minder geprikkeld te worden door de aangeboden informatie en begeleiding, wat resulteerde in een progressiemarge van amper 8,5 %.

Volgens Yves Van Craenenbroeck is er dus nog veel werk aan de winkel wil men iedereen op een vergelijkbaar niveau krijgen: “Buiten de lichte vooruitgang die we bij haast iedereen konden waarnemen, worden sommige groepen blijkbaar meer aangesproken door de boodschap die we hen proberen duidelijk te maken dan anderen. Daarom is het belangrijk om de communicatie naar jongeren zoveel mogelijk te diversifiëren naargelang geslacht, opleidingsniveau en leeftijd. Dit is alvast onze grootste uitdaging voor de FitClass School Challenge van volgend jaar.”

FitClass School Challenge 2007-2008

Voor de tweede editie van de School Challenge wil FitClass een oproep doen naar alle Vlaamse scholen om hieraan deel te nemen. In tegenstelling tot de editie van dit jaar mogen scholen zelf beslissen wanneer ze de School Challenge inplannen in hun druk jaarprogramma. Net zoals dit jaar zal FitClass opnieuw testen afnemen en infosessies organiseren in alle deelnemende scholen. Hierbij zal de klemtoon niet alleen op conditie, maar ook op gezonde voeding liggen. Scholen die erin slagen minstens 1 niveau te stijgen, krijgen een volledig ingerichte FitClass.

Om ook de tweede editie van de School Challenge tot een succes te maken rekenen de vzw FitClass en vzw Beweeg op de steun van zowel scholen, leerkrachten als ouders om de jongeren te enthousiasmeren. Zelf heeft FitClass alvast Tine Bossuyt onder de arm genomen. Zij zal vanuit haar ervaring als topsportster infosessies geven in scholen en tegelijk het uithangbord worden van de volgende FitClass School Challenge.

Tenslotte hopen de vzw FitClass en vzw Beweeg ook op een inspanning vanuit de bedrijfswereld. “De organisatie van een event als de FitClass School Challenge kost handenvol geld”, voegt Yves Van Craenenbroeck hieraan toe. “Anderzijds worden jongeren ook sneller geprikkeld wanneer zij iets kunnen winnen. Wij willen de partners die ons dit jaar hierin gesteund hebben alvast bedanken en hopen dat zij een voorbeeld kunnen zijn voor anderen. Want investeren in de jeugd is investeren in de toekomst.”

Wie meer wil weten over de vzw FitClass of vzw Beweeg surft naar www.fitclass.com of www.beweeg.net.

Over vzw FitClass

FitClass is een bewegingsschool, waar mensen met gezondheids- of conditieproblemen onder begeleiding een individueel trainingsprogramma kunnen volgen. De FitClass-centra zijn gelegen in schoolgebouwen, zodat ook jongeren gratis gebruik kunnen maken van de FitClass-infrastructuur. Na de schooluren zijn de FitClassen tegen betaling open voor buurtbewoners.

FitClass is momenteel actief in 15 Vlaamse steden: Brugge, Geel, Gentbrugge, Izegem, Kapellen, Kortrijk, Maldegem, Merksem, Mol, Oostende, Tielt, Torhout, Turnhout, Veurne en Wemmel.

Elk FitClass-centrum kan een 500-tal leden naschools begeleiden.

Over vzw Beweeg

De vzw Beweeg is de overkoepelende organisator van de FitClass School Challenge. De vzw Beweeg heeft als doel mensen te stimuleren op een verantwoorde manier te bewegen en zich gezonder te voeden.

De vzw Beweeg werkt samen met operationele partners zoals Aktivia (wandelverenigingen), Wielerbond Vlaanderen, VTV (tennis), enz.

Een reactie achterlaten

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.