JC Bouckenborgh wil zijn voetafdruk nog een maatje kleiner

Op vrijdag 18 januari passeert in Jongerencentrum Bouckenborgh de tourbus van Ecospot op de “Nacht van de energievreters”. Tijdens deze avond wordt er gewerkt rond ecologie binnen het jeugdhuis.

Gedurende de avond komen de vier grootste energievreters binnen een jeugdhuis onder vuur te liggen. Verwarming, muziek, verlichting en de koelinstallaties zullen er in de loop van de avond allemaal aan moeten geloven. Welke energievreter er het eerst weg moet kunnen de bezoekers zelf bepalen, door bij elke bestelling een stemformulier in te vullen.
De energievreter die op een afgesproken tijdstip het minste stemmen heeft wordt voor de rest van de avond onverbiddellijk uitgeschakeld.

Naast het uitschakelen van de energievreters zijn een nog een hoop nevenactiviteiten.

Heel wat jongeren denken bij het woord milieu in de eerste plaats nog aan de natuur, de bloemetjes en de bijtjes, of aan geitenwollen sokken met baarden en lang haar. De link tussen ecologie en het eigen jeugdhuis is vaak een groot vraagteken.

Ecologie heeft natuurlijk ook te maken met beestjes en plantjes, met natuur en schone lucht, maar ook met energieverbruik, watervervuiling, afvalproductie, geluidshinder, …

En dat zijn dingen waar jeugdhuizen onvermijdelijk mee te maken krijgen.

Om ook de jeugdhuisbezoekers hiervan bewust te maken is daarom deze bewustmakingsactiviteit uitgewerkt. Door één avond heel ludiek maar bewust om te gaan met milieu in het jeugdhuis wordt er geprobeerd jongeren warm maken voor een milieuvriendelijker jeugdhuis.

Wie 18 januari naar Jongerencentrum Bouckenborgh gaat voorziet zich best van warme kledij en eventuele instrumenten om unplugged voor muziek te zorgen.

Natuurlijk blijft het hier niet bij. Het jongerencentrum kiest er voor om zo veel mogelijk met duurzaam materiaal en met natuurvriendelijke producten te werken. Op die manier willen ze de ecologische voetafdruk van het jongerencentrum zo klein mogelijk houden.

Vorig jaar nog werd er een project gedaan rond de verlichting. Er werd uitgeteld hoeveel en welke soort lampen er in elk lokaal hingen en waar er verbeteringen nodig waren om de ideale en minst verbruikende verlichting te hebben. Deze kennis wordt ook zo veel mogelijk gedeeld met andere jeugdorganisaties om hen zo een berg opzoekwerk te besparen.

En sinds enkele maanden wordt er in Jongerencentrum Bouckenborgh gekozen om enkel te werken met milieuvriendelijke kuisproducten.

Op deze manier probeert JC Bouckenborgh zo weinig mogelijk sporen na te laten op ecologisch vlak.

Een reactie achterlaten

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.