78 zeiljachten tijdens de Goofies Race

Tijdens de traditionele Nieuwjaarsrace in de Goofies Race serie zeilden afgelopen zaterdag 78 zeiljachten hun wedstrijd op de Oosterschelde. Na een regenbui bij de start kwam de zon door en hadden de deelnemers voor een winterwedstrijd prachtig zeilweer. Bij de ongemeten boten korter dan 10 meter ging de tweede plaats naar schipper C. Deqclerq uit Merksem.

Er stond een windkracht 4 uit het zuiden tot het zuidwesten waardoor de zeilers zich echt konden uitleven. In een poging om een goed `in de winds´ rak te krijgen hadden de organisatoren verschillende zigzag banen gegeven onder de kust van Schouwen-Duiveland.

De lengte was aangepast aan de snelheden van de verschillende klassen zodat de zeiljachten allemaal ongeveer even lang op het water waren.

Helaas paste de wind zich niet aan en was geen van de zigzag rakken een echt kruisrak geworden. Omdat de boten de hele wedstrijd echt in het zicht van elkaar voeren was het toch een leuke en competitieve wedstrijd.

Vooral in het laatste spinnaker rak tegen stroom konden goede `boot handeling´en tactiek nog een paar plaatsen schelen. Dichter naar de wal was er minder stroom maar soms ook iets minder wind. Tijdens het laatste spinnaker rak was het uitkijken naar windvlagenBovendien was het een kritisch spinnaker rak waarbij het soms moeite kostte om de spi vol met wind te houden. Daardoor hadden niet alle boten de keus om dicht onder de wal te gaan zeilen.

Voor de goed planerende boten was het minder moeilijk: Iets lager vol aan naar de benedenboei poeieren. De extra snelheid maakte het verschil in de
stroom wel goed.

Heel veel boten meldde ook een ontmoeting met bruinvissen die voor Colijnsplaat en bij Zierikzee de zeilers leken te komen aanmoedigen.

Top 3 uitslagen Goofies Race januari 2008
Bij de ORC-CLUB 1 boten won schipper Ralph Berkmans uit Antwerpen met de ARGENTA (GS 40) voor Frans de Vries-Lensch uit Rotterdam met de Stortemelk (X-43)en A Tienpont uit Ouwerkerk met zijn boot ´t Spanwil IV.(J-44) die derde werd.

Bij de ORC-CLUB 2 boten was de eerste plaats voor Johan Bol uit Goes met de ABOEN voor Ice en het ClubRacer zeilteam uit Antwerpen met de SLAINTE en Hans de Waal uit Bruinisse met de Kopjekleiner die derde werd.

Bij de ORC-CLUB 3-5 boten won Niek Spiljard uit Middelburg met zijn boot de Vanilla voor schipper Miechiel Sopers uit Goes met zijn boot de Windfall en
Hans de Jager uit Wolphaartsdijk met de Chasseur die derde werd.

Bij de ongemeten boten langer dan 10 meter won Mark Drontman uit Vught met de HAWK voor Kees van Son uit Voorburg met de de Greyhound en Mario de Brie uit Schoten (B) met zijn schip de Xenweg die derde werd

Bij de ongemeten boten korter dan 10 meter won het jacht Bolderik van schipper Wim Driessens uit Oelegem Ranst (B) voor schipper C. Deqclerq uit Merksem(B)met de Lecas en Schipper L Schipper uit Goes met de Dame de Meuse die derde werd.

Een reactie achterlaten

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.