Informatieavond Kanaalzone groot succes

Op woensdag 27 februari 2008 organiseerde ACV Antwerpen met ondersteuning van het ACW een informatieavond in de kanaalzone. Dit initiatief kwam er nadat zowel het ACV als het ACW via hun leden, werknemers en bewoners in de kanaalzone Merksem – Deurne hadden vastgesteld dat er behoefte was naar duidelijke informatie over het afbreken van de vijf bruggen. Welke gevolgen zou dit hebben voor de 4000 werknemers in de 400 bedrijven, maar ook voor de 10380 inwoners? Hoe gaan de woon en werkgebieden veranderen, wat met de mobiliteit van en naar het bedrijf, wat met de mobiliteit voor de bewoners. Dit waren nog maar enkele van de open vragen.

De informatie was een groot succes, spontaan kwamen er 125 mensen naar dit initiatief. De gastsprekers waren Johan Van Loon (beleidsadviseur Werk en Economie ), Koen De Cock ( Districtschepen Merksem ) en Dirk De Kort ( Burgemeester Brasschaat en Vlaams Parlementslid ).

Wim Verhoeven van ACV Antwerpen gaf een korte inleiding waarin hij ook oog had voor het positieve in dit project. Door het stijgend succes van de binnenvaart worden er dagelijks ongeveer 250 vrachtwagens per dag van de autowegen gehouden. Dit heeft zijn positief effect op de file en het milieu. Na de inleiding schetste Johan Van Loon de werken in de Kanaalzone. Hij vertelde kort iets over de historiek, het Masterplan, om dan via schetsen en foto’s te eindigen bij de afbraak en heropbouw van de bruggen. Koen de Cock reageerde in zijn uiteenzetting op enkele noden, tekortkomingen en andere nieuwe mogelijkheden. Verder had hij toch ook wel enkele bedenkingen bij het uitvoeren van de werken. Beide heren waren wel eensgezind dat gans dit project op termijn een goede zaak zou zijn.

Aangezien tot heden de werknemers in de bedrijven en de bewoners in de woonomgeving op hun honger bleven zitten, kwamen er tijdens het debat tal van vragen. Deze waren net zoals het opgekomen publiek zeer divers. De belabberde toestand van de huidige Bredabaan kwam sterk naar voor. De bereikbaarheid van de bedrijven, de haven en de stad, zowel tijdens de werken als in de toekomst, roept vragen op naar de nieuwe verkeersstromen. Hoe zal de voetgangers brug eruit zien in de toekomst? De geluidsoverlast voor de woonbuurten werd ook meermaals aangekaart. Is er voldoende oog voor de zwakke weggebruiker en de mindervaliden in de nieuwe ontwerpen? Wat zijn de verdere initiatieven van het openbaar vervoer?
Alles bij elkaar waren er op een korte tijdspanne ruim 100 vragen te veel om ze allen te beantwoorden . Toch waren de mensen achteraf positief aangezien zowel Johan,Koen als Dirk op heel wat vragen al een duidelijk antwoord gaven.

Als ACV en ACW hebben wij een duidelijke signaalfunctie naar de beleidsmakers in te vullen.
Ook voor de sprekers was dit een zeer interessante avond. Dirk De Kort kan de duidelijke signalen van de werknemers en bewoners meenemen naar het Vlaams Parlement.
Wij willen erop wijzen dat B.A.M. in de toekomst zijn functie om mensen te informeren nog meer moet opnemen.

1 comment on “Informatieavond Kanaalzone groot succes

  1. Merksemnaar

    Wat is er gezegd over het voorstel om de brug van de Ijzerlaan te vervangen door een tunnel? Zodat de rechtstreekse verbinding naar Antwerpen opnieuw verzekerd wordt. En zodat de woonwijken niet de verkeersfunctie van de Bredabaan opgedrongen krijgen.
    Dit is ook al door iemand in De Antwerpenaar gevraagd, maar die krant “vergat” daarop te antwoorden.

Een reactie achterlaten

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.