Rolstoeldansen

In september start Dansprovant een project rolstoeldansen voor jongeren en volwassenen uit de Noorderkempen, de Voorkempen en het Antwerpse. De danslessen vinden plaats in de mooie polyvalente zaal van het Fort van Merksem.

Rolstoeldansen is een leuke vrijetijdsbesteding waar iedereen mee kan starten. Ook rolstoelgebruikers met een ernstige beperking kunnen deelnemen als ze geholpen worden door een begeleider. Rolstoeldansen is een dynamische hobby of kan zelfs uitgroeien tot een competitiesport waarbij de armen en vooral de buik- en rugspieren geoefend worden.

Maar dansen is in de eerste plaats bewegen op muziek én in gezelschap. Rolstoeldansen is een familiaal gebeuren aangezien de partner, ouders, broers of zusters vaak de begeleidende personen zijn waarmee gedanst wordt.

Iedereen kan deelnemen, ook mensen zonder handicap. De staande dansers nemen ook vaak plaats in de rolstoel om aan de duodans of formatiedans deel te nemen. Rolstoeldansen bestaat in verschillende vormen: groepsdansen, partnerdansen en solodansen. Bij de partnerdansen is er een onderscheid tussen duodans en combidans. Bij de duodans bewegen twee rolstoelgebruikers op de muziek volgens een vaste choreografie. Door hun bewegingen op elkaar af te stemmen en vooral door de rolstoel op het juiste moment aan te zetten, ontstaat een ritmisch en harmonieus geheel. In de combidans danst een rolstoelgebruiker met een staande partner. Vooruit, achteruit, draaien in alle combinaties en snelheden zijn de choreografische bouwstenen.

Het kampioenschap rolstoeldansen 2007 van de Benelux werd in de Rode Loop in Merksem gedanst. Het werd toen duidelijk dat het aanbod aan rolstoeldansen in de stad en de provincie Antwerpen te klein is. De vzw Dansprovant kon dit initiatief starten met de steun van het provinciale Jeugdsportfonds Camille Paulus vzw en het district Merksem.

De danslessen vinden plaats in het Fort van Merksem, vlakbij de eindhalte van tram 3. Voor de ingang van het fort is een ruime parking en ook met een rolstoel geraak je gemakkelijk in de zaal. Tijdens de lessen komen zowel solodans, duodans als combidans aan bod. De valide en de staande begeleiders dansen mee. Met eenvoudige bewegingen worden behendigheid en danstechniek geoefend op hedendaagse muziek. Uiteraard komen de klassieke salondansen aan bod, maar ook salsa en Argentijnse tango. Ieder doet mee volgens zijn eigen mogelijkheden: plezier maken is het belangrijkste!

vanaf 18/9, elke do van 15 tot 16.30 en van 19 tot 20.30 uur
het jaarlijks lidgeld bedraagt 10 euro per persoon, verzekering inbegrepen een reeks van 10 lessen kost 50 euro per rolstoeldanser met begeleider
de kennismakingsles van 18/9 is gratis;inschrijven en betalen kan bij 2de les

Meer info?
Leona Pellens, gediplomeerd dansleraar Belgische Unie van Dansleraren, tel. 0475 41 78 13, leonapellens@hotmail.com
Jef Boudewijns, projectleider Dansprovant vzw, tel. 0475 96 57 97
www.rolstoeldansen.be

Een reactie achterlaten

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.