Nieuwe opleiding

In september starten drie Antwerpse scholen met een opleiding die jongeren voorbereidt op een job als bewakingsagent, brandweerman, politieagent of op een andere veiligheidsfunctie. De nieuwe opleiding beantwoordt aan een reële nood bij de Antwerpse brandweer en politie. De stad garandeert stageplaatsen bij de Antwerpse brandweer en politie en binnen de stedelijke administratie. Het Stedelijk Handelsinstituut is één van de 3 scholen die deze opleiding start.

Samen met het Sint-Norbertusinstituut en het Provinciaal Instituut Sint-Godelieve zal men in het Stedelijk Handelsinstituut Merksem vanaf september zevende specialisatiejaar veiligheidsberoepen (bso) en een zevende specialisatiejaar integrale veiligheid (tso) inrichten. Zij maken deel uit van de vijftien Vlaamse scholen die deze opleidingen mogen organiseren in het kader van een samenwerkingsakkoord tussen federaal minister van Binnenlandse Zaken De Padt en Vlaams minster van Onderwijs Frank Vandenbroucke.

Het zevende jaar veiligheidsberoepen (bso) bereidt voor op een functie als gemeenschapswacht, bewakingsagent of voetbalsteward. Het is eveneens een goede voorbereiding op de ingangsproeven bij brandweer en politie. Het zevende jaar integrale veiligheid geeft toegang tot een leidinggevende functie in de veiligheidssector, bijvoorbeeld coördinator voetbalsteward. Wie deze opleiding gevolgd heeft, krijgt ook vrijstellingen voor bepaalde onderdelen in de brandweer- of politie-opleiding.

Het specialisatiejaar integrale veiligheid is de eerste nieuwe opleiding binnen het secundair-na-secundair (Se-n-Se) onderwijs. Wie na het secundair onderwijs verder wil studeren, maar het hoger onderwijs te hoog gegrepen vindt, kan zich verder specialiseren in het secundair-na-secundair of in het hoger beroepsonderwijs.

De stad vindt de nieuwe opleiding een meerwaarde. Het nieuwe studiegebied maatschappelijke veiligheid biedt jongeren extra perspectieven op een uitdagende job en het is tegelijkertijd ook een antwoord op een reële nood bij de Antwerpse politie- en brandweerkorpsen. De Antwerpse brandweer zal de komende vier jaar tweehonderd brandweermannen (of –vrouwen) aanwerven. De politie zoekt dit jaar nog 30 nieuwe inspecteurs en 25 agenten.

De inrichtende scholen zullen intensief samenwerken met de veiligheidssector om de nieuwe opleidingen af te stemmen op de noden van de arbeidsmarkt. De stad engageert zich op haar beurt om stageplaatsen te voorzien bij politie, brandweer en de stedelijke administratie om leerlingen levensechte leer-werkervaringen te bieden. De brandweer stelt ook haar oefenterreinen ter beschikking voor de praktijkopleiding.

Bron Antwerpen.be

Een reactie achterlaten

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.