Voetbal, 1e Provinciale: KFCO Wilrijk-K Merksem SC 1-1

Merksem SC pakt verdiend punt op KFCO WIlrijk

Merksem had het op Wilrijk aanvankelijk moeilijk, maar haalde enigszins fortuinlijk toch met 0-0 de rust. Na de pauze een veel evenwichtiger wedstrijd, waarin SC via Moussaoui op voorsprong kwam, om vervolgens zeven minuten voor het einde een dwarrelschot van Janssens in de kruising te zien verdwijnen: 1-1.

Vooraf was de verwachting dat Merksem tegen de gedoodverfde titelkandidaat KFCO Wilrijk (vorig seizoen nog in Bevordering) 90 minuten met de rug tegen de muur zou staan en in het beste geval de schade wat zou kunnen beperken. In de openingsfase van de wedstrijd had het er alle schijn van dat die verwachting juist was. De thuisploeg nam direct het initiatief tegen een ver terugzakkend Merksem en het leek een kwestie van tijd voor de gastheren de score zouden openen. Toch waren er in die openingsfase ook al tekenen dat Wilrijk in de achterste linie niet geheel onfeilbaar was. Zo mocht Sacha Vervecken in de 12e minuut ver in de Wilrijkse defensie doordringen en kon doelman Yvan De Corte zijn schot slechts moeizaam tot een corner deviëren. Daarmee gaven de bezoekers een eerste waarschuwing en begon men langzaam aan iets meer uit zijn schulp te kruipen.

Naarmate de eerste helt vorderde bleef Wilrijk weliswaar de betere ploeg, maar de defensie waarin de geschorsten De Doncker en Shabi waren vervangen door de 17-jarige (!) Falchou en de van een kwetsuur teruggekeerde Ben Van Camfort (zeer goede wedstrijd) bleef eigenlijk zonder al te grote problemen overeind. Tegelijkertijd wist men steeds weer met lange ballen de uitstekend spelende Abdullay Demba te vinden en benutten Khalid Moussaoui en Vervecken goed de ruimte rondom de Malinese spits. Al snel schakelde Wilrijk daardoor over op schoten van ver, die of buiten het kader gingen of een prooi waren voor de prima keepende Dennis Gys. De ene keer dat de Merksemse defensie wel verslagen leek, op een kopbal van Vergeylen, bracht het doelkader redding en ging men met 0-0 naar de cabines.

“In de rust zei de trainer dat we iets te ver inzakten en dat we meer onze eigen kans moesten gaan,” zei Moussaoui na afloop, en die tactische aanpassing had effect. Eerst echter moest Dennis Gys nog twee keer handelend optreden. In de 53e minuut ranselde hij een hard schot van Janssens uit de kruising en vijf minuten later keerde hij een laag schot binnen de palen van Vergeylen. Ondertussen was Merksem echter via Liam Goossens na een goed opgezette aanval ook al dreigend geweest en in de 60e minuut spatte een gillend schot van Demba uiteen op de paal.

Helemaal onverdiend was het dus niet dat Merksem in de 66e minuut een 0-1 voorsprong nam. Doelman De Corte bracht bij het uitverdedigen Molenaars in moeilijkheden, Jorgo Vanhove ontfustelde de captain de bal en Moussaoui was er als de kippen bij om het leer vanaf een meter of 10, iets links van het doel tegen de touwen te jagen. “Jorgo vroeg de bal nog terug, maar ik zag alleen maar dat gapende gat tussen de keeper en de paal,” aldus Moussaoui over zijn vijfde treffer van het seizoen.

Bij Wilrijk lukte vanaf dat moment weinig meer. Men had wel een veldoverwicht, maar dat had ook veel te maken met het feit dat Merksem na de wissels van Beyens en Vanhove en het uitvallen van Boatey Amoo met vier aanvallers op het plein stond. De trainer had het waarschijnlijk graag wat anders ingevuld, maar door schorsingen en kwetsuren had hij geen alternatief. Merksem kwam langs Chukwugbo en Vissers nog een paar keer dicht bij een tweede treffer, maar moest uiteindelijk toch toestaan dat Janssens in de 83e minuut met een dwarrelend schot in de bovenhoek de – verdiende – gelijkmaker liet aantekenen.

“Maar ik ben fier op mijn spelers,” zei een uitgewoonde Micky Wuyts na de wedstrijd. “Ze hebben de taken ondanks alle omzettingen tot in de perfectie uitgevoerd. Het resultaat en de manier waarop wij vandaag gevoetbald hebben mag denk ik wel gezien worden.”

Een verklaring voor het grote verschil met de wedstrijd van vorige week op Leest had Wuyts ook: “Leest speelde met veel meer mensen achter de bal en dan zijn de ruimtes voor onze spitsen erg klein. Vorige week speelden wij om te winnen en geef je meer ruimte weg. Vandaag kwamen we voor een punt. Maar dat was niet het enige: de passing was vandaag een pak beter. We wisten dat er ruimte zou zijn en die hebben we goed benut. ‘Tuurlijk hebben we een beetje geluk gehad, maar zij ook heh. We hadden kansen op 0-2.”

Een reactie achterlaten

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.