Voetbal, 1e Provinciale: Gooreind-K Merksem SC 1-4

IJspret in Gooreind

Waren het de 50 stuks groot laweit die buschauffeur Sliman aan de EIkendreef had afgezet? Iets speciaals in de thee? De juiste keuze van de trainer? Onmogelijk om er iets van te zeggen, maar feit is dat Merksem SC gisteravond in Gooreind een uur lang afwerkte aan 100% en zo – ondanks een balbezitpercentage van misschien maar 30% – na 47 minuten spelen met 0-4 voorstond tegen het hoger geplaatste Gooreind. Vier kansen, vier keer op doel geschoten, vier doelpunten; het was een onwerkelijke voorstelling, waarbij het ene doelpunt nog mooier was dan het andere.

Wat is er aan de hand met K Merksem SC? In zestien wedstrijden komt men tot een productie van achttien treffers om er vervolgens in de laatste twee matchen zomaar even negen bij te doen! Het kan verkeren, sprak ooit een dichter. “Het geluk is aan onze kant,” vond Ken Beyens. “En dat mag al eens heh.” Soortgelijke commentaren van zijn medespelers, die beseften dat Vrouwe Fortuna het de laatste weken goed met hen voor heeft.

En ze lieten er geen gras over groeien, gisteravond in een ijskoud Gooreind. Al in de eerste minuut lag de bal in het netje achter Gert Heylen. Een corner van Moussaoui werd door iedereen gemist, behalve door Ken Beyens, die er aan de tweede paal zijn koppie tegenaan zette en de score opende. En daarmee had de wedstrijd voor SC niet beter kunnen beginnen. Coach Mick Wuyts had vooraf heel goed begrepen dat goed voetbal op de stijf bevroren ondergrond lastig zou zijn en had zijn ploeg de opdracht gegeven compact vanuit de organisatie te spelen en het initiatief aan Gooreind te laten. Om dat tactische spelletje met zo’n vroege voorsprong uit te kunnen voeren is dan natuurlijk ideaal.

Na de openingsgoal ging Gooreind uiteraard meteen op zoek naar de gelijkmaker, maar goed voetbal was op het harde veld niet mogelijk. Enkele van de kleinere spelers (Palinckx en Kortland bij Gooreind, Moussaoui en Amoo bij Merksem) konden nog aardig uit de voeten, maar voor de meesten was het 90 minuten lang een evenwichtsoefening.

Pas in de 13e minuut slaagde Merksem er nog eens in de middellijn te overschrijden en weer was het meteen raak. Liam Goossens stuurde op rechts Sacha Vervecken weg die vanaf de zijkant een voorzet op het hoofd van Miles Vissers schilderde, en zag hoe de jonge spits de bal vanaf de penaltystip via de onderkant van de lat keihard binnen kopte. Het doelpunt was een flinke dreun voor de thuisploeg die tot dan toe het gevoel zal hebben gehad de bovenliggende partij te zijn.

Gooreind liet vervolgens heel aardig veldspel zien, maar echt in de problemen kwam de Merksemse verdediging geen moment. In het centrum waren Kenny Vannuten en Ben Van Campfort heer en meester en op de flanken hadden Goossens en Sven Dedoncker geen grote moeite met hun directe tegenstanders. Zet daarbij het goede controlerende spel van Boatey Amoo en de onvermoeibare Ken Beyens en het recept voor een defensie die staat als een huis is gereed.

Gooreind had dan ook nog geen noemenswaardige kans gehad toen Moussaoui in de 32e minuut al de derde Merksemse treffer liet aantekenen. Weer was het Vervecken die vanaf rechts een goede voorzet losliet. Die vloog weliswaar ver voorbij het doel, maar Moussoui had voldoende zelfvertrouwen om het leer a la Marco van Basten in 1988 ineens op de slof te nemen en Heylen met een ziedend schot voor een derde keer kansloos te laten: 0-3.

Het was bijna komisch, zo makkelijk als het allemaal leek te gaan.

Pas vijf minuten na de derde goal kwam de thuisploeg tot iets noemenswaardigs. Vermeiren nam goed aan op de rand van de backlijn en wilde afdrukken voor 1-3, ware het niet dat captain Vannuten hem met een uiterste krachtsinspanning de bal nog juist wist te ontfutselen ten koste van een corner. Daarvan kreeg Gooreind er 10 in de eerste helft, maar er was er geen die iets opleverde.

In de pauze zullen de gastheren elkaar ongetwijfeld hebben wijsgemaakt dat het nog niet gedaan was en dat ze nog best kansen hadden op een resultaat, maar alle plannen die ze koesterden konden al na twee minuten in de vuilnisbak, want na de eerste de beste Merksemse aanval lag de bal alweer achter Heylen in het net. Deze keer was het Sacha Vervecken die de trekker overhaalde en met een diagonaal schot vanaf de rand van de backlijn: 0-4!

Wat een luxe.

Nog geen twee minuten later wist Vermeiren van dichtbij nog eens tegen te prikken, maar daarmee was de koek voor beide ploegen op. Moussaoui kwam twee keer met zeer fraaie pogingen – een lob vanaf 40 meter en een hard schot op de kruising vanuit een onmogelijke hoek – nog dichtbij, maar gescoord werd er niet meer.

“Voetballen was moeilijk op dit veld,” stelde captain Vannuten na afloop eufemistisch. “Maar we hadden vooraf gezegd dat we vroeg op voorsprong moesten komen en dan compact blijven spelen. En dat is gelukt. Het was niet allemaal even fraai, maar wie klaagt daarover als je aan zo’n hoog rendement afmaakt? Ons vertrouwen en ook onze conditie neemt met de week toe. Daardoor zijn we frisser voor de goal, en dat verklaart misschien onze goede afwerking van de laatste weken.”

Coach Mick Wuyts was uiteraard ook een zeer tevreden mens, met twee overwinningen op rij en negen gemaakte doelpunten. “Met zo’n vroege goal voor ons waren we op dit veld meteen in het voordeel. Voor hun was het veel moeilijker omdat de omstandigheden fatsoenlijk combinatievoetbal niet toestonden. Wij hebben de counters goed uitgespeeld. Bij ons lukt de laatste weken wat in de heenronde steeds net niet lukte. Deze overwinning doet weer goed, maar het is nu zaak te waken voor overmoed. We moeten leven van dag tot dag en blijven hard werken.”

Volgende week ontvangt Merksem Vlimmeren in het Jef Mermansstadion.

1′ 0-1 Beyens
13′ 0-2 Vissers
32′ 0-3 Moussaoui
47′ 0-4 Vervecken
51′ 1-4 Vermeiren

Een reactie achterlaten

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.