Voetbal, 1e Provincial​e K Merksem SC-Verbr. Arendonk 3-2

Drie heel mooie punten

Weeral wist Merksem SC zondagmiddag een tegenstander te verslaan die vooraf sterker werd geacht en waartegen men zich niet al te veel kansen had toegedicht. Aan het einde van de 90 minuten was de stand in het Jef Mermansstadion echter gewoon 3-2 voor de thuisploeg en kan SC inmiddels met lichte verbazing kijken naar de rangschikking in 1e Provinciale. Daarin staat de ploeg van coach Mick Wuyts nu namelijk op een prachtige gedeelde zevende plaats en daarmee zijn alle degradatiezorgen voorlopig van de lucht.

Maar hoeveel voeten had die overwinning vanmiddag in de aarde? Wederom begon de match aan een verschroeiend tempo – iets wat de nieuwe kunstgrasmat de spelers lijkt op te leggen – en wederom betaalden de acteurs daarvoor na een half uur spelen de prijs. Die prijs werd vooral betaald door de thuisploeg, maar gelukkig voor de Merksemse fans hadden hun helden in de eerste minuut al wat krediet opgenomen. Dat krediet kwam er namelijk direct na de aftrap. Demba werd diep gestuurd op de linkerflank, legde terug op linksachter Shabi en die vond op zijn beurt Sacha Vervecken op de as van het veld. Het boogballetje waarmee de middenvelder vervolgers aanvaller Khalid Moussaoui vrij voor de keeper zette was van een zondagse heerlijkheid en de afwerking van Moussaoui al even zalig: 1-0!.

In de 44 minuten die volgden bleek echter dat de bezoekers uit Arendonk heel aardig konden ballen. Meermaals werd de Merksemse verdediging stevig uit verband gespeeld, maar een slecht afgesteld vizier of een accuraat optredende doelman Glenn Dejonghe behoedden Merksem meermaals voor een tegentreffer. Die kwam er echter uiteindelijk toch, al duurde het tot de 44e minuut. Captain Vannuten werd op links op snelheid geklopt door Lander Keersmaekers en diens afgemeten voorzet werd van rond de penaltystip afgerond door Nick Janssen: 1-1.

Hoewel de aanvalskracht van de bezoekers indrukwekkend was, en vooral het beweeglijke spel van de spitsen de Merksemse verdediging voor grote uitdagingen plaatste, was het ook duidelijk dat de verdediging van Arendonk niet waterdicht was. Met de kwaliteit van Vissers, Moussaoui en Demba in de voorste linie van Merksem was het dus duidelijk dat ook de thuisploeg nog kansen zou krijgen. En die kwamen er na de pauze. In de 50e minuut mocht Vissers op rechts vertrekken, zag hij zijn inzet gekeerd door Joris Smeyers en was Demba net te laat om de rebound te verzilveren, in de 61e minuut claimde Merksem een strafschop en in de 62e minuut verdween een lage omhaal van Moussaoui maar net naast de paal.

In de 64e minuut was het echter wel raak.

En hoe!?

Het was een doelpunt uit het boekje, een schoolvoorbeeld van de snelle tegenaanval, een niveau dat in 1e Provinciale zeer zeldzaam is.

Sven Dedonkcer onderschepte op de rand van zijn eigen backlijn een Arendonkse aanval, speelde direct en met veel panache Abdullay Demba in, die na een dreigende rush over de linker flank Miles Vissers bediende op de rand van de zestien. Waar Vissers in veel gevallen van op die positie zou draaien en schieten had hij nu goed en snel oog voor Moussaoui, zo’n dertig meter verder naar rechts. De flegmatieke Merksemse aanvaller toonde dan eindelijk weer eens zijn absolute klasse en liet Smeyers met een gekruld schot naar de verre hoek absoluut kansloos: 2-1.

Grote vreugde over zoveel schoonheid, maar lang duurde die vreugde echter niet.

Enkele minuten later liet Segun Shabi zich vangen in zijn rug, kon Kristof Ooms alleen op weg gaan naar Dejonghe en was het weer gelijk: 2-2.

Vanaf dan was de wedstrijd volledig in balans en hadden beide ploegen kansen op een winnende treffer. Demba had in de 74e minuut de 3-2 op zijn slof, maar zag zijn poging net langs de kruising zoeven, en aan de andere kant had Arendonk een handjevol halve kansen.

De beslissing kwam echter in de 89e minuut en was even controversieel als de uitslag die hij op het bord zette. Moussaoui schoot van op 20 meter op het doel, zag zijn schot gedevieerd door Vervecken op de rand van de backlijn en vervolgens hoe de bal voor de voeten viel van de mee opgekomen Mersad Karahmet. De invaller was vanaf dan de enige die het hoofd koel hield, en terwijl de gehele Arendonks defensie riep om buitenspel (van wie?) omspeelde Karahmet simpel de vertwijfelde Smeyers en schoof hij de bal in het eenzaam en verlaten net: 3-2.

In de resterende minuten hield Merksem de schaapjes vervolgens eenvoudig op het droge en na het laatste fluitsignaal mocht men de de vierde thuisoverwinning op rij gaan vieren. Het was een overwinning die wellicht enigszins fortuinlijk tot stand kwam, maar ook zulke overwinningen leveren drie punten op, en daardoor ziet het er wat betreft lijfsbehoud bijzonder zonnig uit voor de mannen van Wuyts & Pradolini.

Een reactie achterlaten

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.