Oscare lanceert Flamio roadshow

De Flamio roadshow van brandwondenwentrum Oscare moet mensen zelfbewuster maken omtrent eigen brandveiligheid

Uit resultaten van een grote bevraging over brandpreventie die Binnenlandse Zaken in 2010 uitvoerde, blijkt dat drie op vier landgenoten nooit of sporadisch aan brand denkt en slechts 2% bezig is met brandpreventie. Initiatieven die hierop inspelen zijn dus méér dan nodig. Oscare trekt met de Flamio roadshow tijdens de zomermaanden op pad om mensen zelfbewuster te leren omgaan met brandonveilige situaties.

Jaarlijks worden er 1.200 slachtoffers in de Belgische brandwondencentra verzorgd, waaronder heel wat kinderen. En nog veel meer mensen verbranden zich wel eens in meerdere of mindere mate.

De meeste brandongevallen gebeuren in de privésfeer, en komen sneller en vaker voor dan we doorgaans denken. Aangezien we allen een reëel risico lopen (het kan ieder van ons overkomen), waarbij sommige doelgroepen een extra risico lopen (waaronder kinderen, senioren, minderbegoeden), leek het Oscare aangewezen om ons preventie- en sensibiliseringsbeleid hier speciaal op te richten. Via de Flamio roadshow wilt men op laagdrempelige manier een grote groep mensen sensibiliseren omtrent hun eigen brandveiligheid.

Flamio, een brandweerolifantje, is de nieuwe mascotte van het recent opgerichte Kinderbrandwondenfonds, het kinderfonds van Oscare. Samen met zijn vriendje Pyromuis beleeft Flamio heel wat avonturen die, gelukkig maar, steeds goed aflopen. Jammer genoeg loopt het voor velen niet altijd zo goed af.

De roadshow, met steun van de Nationale Loterij en verschillende andere partners, zal uit twee delen bestaan: in een preventiedorp laat men de bezoeker via demonstraties dingen laten ervaren. Zo zal de rookmobiel van de Provincie Antwerpen mee on tour gaan, waar mensen kunnen ervaren hoe het voelt volledig omvangen te zijn met rook, en is er een simulatie van een frietketelbrand waarbij mensen een blusdeken leren gebruiken. In een interactieve en educatieve familieshow wordt via allerlei spelletjes, een quiz, afgewisseld met zang en dans, de mensen op ludieke wijze warm maken rond het thema brandveiligheid en correcte tips meegeven met de bedoeling uiteindelijk een gedragswijziging teweeg te brengen.

De show richt zich in eerste instantie op locaties en evenementen die veel volk trekken, zoals Sunparks Mol, de Lilse Bergen, Domein De Gavers te Geraardsbergen of Domein Puyenbroeck te Wachtebeke. Ook de bezoekers van Bengelpop, Popeiland en Pennenzakkenrock kunnen de show bekijken.

Een reactie achterlaten

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.