Nieuwe zone 30 in Merksem

Het Antwerpse college besprak vandaag een nieuwe zone 30 in Merksem. Deze nieuwe zone 30 kadert in het beleid van het stadsbestuur om de stad en haar districten verkeersveiliger te maken, met meer comfort voor voetgangers en fietsers. In oktober komt het voorstel op de gemeenteraad.

Het voorstel is om het gebied tussen de bestaande zones 30 ‘Wildert’ en ‘Omgeving Heirmanstraat’ enerzijds en tussen de Bredabaan en de grens van Schoten anderzijds ook zone 30 te maken. Zo ontstaat er een nieuwe zone 30 begrensd door de Frans de l’Arbrelaan, Bredabaan, Merksemheidelaan, wijk Deuzeld (Schoten), Toekomstlaan, Straalstraat, Deurnsebaan (tussen Sint-Bartholomeusstraat en Straalstraat), Sint-Bartholomeusstraat, Van Stralenlei, Noordkaai, Borrewaterstraat en Eugeen Meeusstraat. De Sint-Bartholomeusstraat, Van Stralenlei en Borrewaterstraat zelf behoren ook tot de zone 30.

Daardoor ontstaat er één samenhangende en logische zone 30. Dat is voor de verschillende weggebruikers duidelijker en beter leesbaar.

Dit voorstel gaat in oktober voor goedkeuring naar de gemeenteraad. Tot de goedkeuring en bekendmaking van de aanpassing van het politiereglement blijft de bestaande verkeerssignalisatie van kracht.

Voordelen zone 30
Een snelheidsbeperking van 30 km/u heeft heel wat voordelen op het vlak van verkeersveiligheid en leefbaarheid:

 • Minder ongevallen
  Het risico op een ongeval is gevoelig kleiner in een zone 30. Bij een lagere snelheid hebben automobilisten immers een breder overzicht over de straat en kunnen ze beter anticiperen op gevaar. Ze kunnen hun auto bovendien sneller tot stilstand brengen: de remafstand van een auto is bij 50 kilometer per uur ca. 33 meter, bij 30 kilometer per uur is dat ca. 15 meter.
 • Vlottere verkeersdoorstroming
  Hoe kalmer er gereden wordt, hoe minder jachtig het verkeer is. Dat maakt onder meer het invoegen in de verkeersstroom aan kruispunten gemakkelijker. Daarnaast zijn er in een zone 30 minder ongevallen, en dus ook minder verkeersopstoppingen.
 • Minder verkeerslawaai
  Auto’s die 30 kilometer per uur rijden maken minder lawaai dan auto’s die sneller rijden: door de snelheid te verminderen van 50 kilometer per uur naar 30 kilometer per uur daalt het lawaai met 3 tot 4 decibel. Dat houdt in dat de gewaarwording van de intensiteit van het verkeerslawaai met de helft vermindert.
 • Hogere leefbaarheid en woonkwaliteit
  Een straat is niet alleen een verkeersgebied, maar ook een verblijfsgebied. Een gebied waar iedereen, dus alle verkeersdeelnemers, zich veilig moeten kunnen bewegen en waar het prettig wandelen en fietsen is.

Een reactie achterlaten

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.