Kurk apart ingezameld in alle Antwerpse containerparken

Vanaf december 2016 wordt kurk apart gratis ingezameld in alle Antwerpse containerparken. De stad werkt hiervoor samen met twee sociale-economiebedrijven nl. vzw’s Katrinahof en De Vlaspit. De inzameling van kurk past in het beleid van de stad om meer kleine fracties uit de restafvalzak te halen.
 
De stad Antwerpen wil de afvalberg verkleinen door meer kleinere fracties uit de restafvalzak te halen. Zo werd eerder dit jaar ‘De Collectie’ gelanceerd om textiel in te zamelen. Vanaf december wordt ook kurk apart verzameld. In alle Antwerpse containerparken staat voortaan een afvalcontainer waar bezoekers kurk kunnen deponeren. Naast kurken stoppen worden ook tegels, onderzetters, placemats in kurk, enzovoort ingezameld. Het moet wel gaan om onbehandeld materiaal: de kurken voorwerpen mogen niet behandeld zijn met verf, vernis of olie.
 
Kurk vergaat niet gemakkelijk maar is wel eenvoudig te recycleren en te hergebruiken, bijvoorbeeld als isolatiemateriaal. De stad Antwerpen werkt hiervoor samen met vzw Katrinahof die de kurk ophaalt, sorteert en bezorgt aan vzw Vlaspit voor recyclage. vzw Katrinahof biedt ondersteuning aan personen met een beperking en hun gezin en vzw De Vlaspit is een sociaal tewerkstellingsinitiatief in Scherpenheuvel dat zich richt op mensen die omwille van uiteenlopende redenen moeilijk op de arbeidsmarkt terechtkunnen. In het kurkatelier van vzw De Vlaspit wordt de ingezamelde kurk vermalen tot kurkisolatie en verkocht onder de naam Recycork. De opbrengst van de verkochte kurk gaat integraal naar de werking van vzw Katrinahof en vzw De Vlaspit.
 
Naar schatting komt er in Vlaanderen jaarlijks 470 ton kurkafval terecht in de gewone restafvalzak. “De feestdagen staan voor de deur en dan worden er traditioneel heel wat flessen ontkurkt. In plaats van de kurken bij het restafval te gooien kan men er nu mee terecht in de Antwerpse containerparken”, aldus schepen voor stads- en buurtonderhoud Caroline Bastiaens.
 
De inzameling is volledig gratis. Naast kurk en textiel zullen er in de toekomst nog meer kleine fracties apart ingezameld kunnen worden (gewenst maar niet verplicht).

Een reactie achterlaten

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.