Werken in Merksem

Start werken Brug van den Azijn

Vanaf 3 juli 2017 starten de werken voor het verhogen van de Brug van den Azijn (N130) over het Albertkanaal in Antwerpen. Op de plaats van de huidige brug komt een nieuwe metalen boogbrug.

De nieuwe boogbrug over het Albertkanaal is de standaard brug die u vandaag al op verschillende plaatsen langs het Albertkanaal kan tegenkomen. De brug overspant niet enkel het kanaal, maar ook de oeverstroken, waaronder de Vaartkaai en het jaagpad, aan beide kanten.

Verloop van de werken
Vandaag zijn de voorbereidende werken volop aan de gang.  Op 3 juli 2017 start De Vlaamse Waterweg nv de werkzaamheden aan de brug zelf.  Tijdens de werken is de brug van den Azijn voor negen maanden afgesloten voor alle verkeer (van juli 2017 t/m maart 2018). Er wordt een omleiding voorzien via de Theunisbrug voor het wegverkeer, het busverkeer en voor de fietsers.

Fietsers op de Theunisbrug
Om het comfort van de fietser te vergroten worden nu maandag en dinsdagnacht de fietspaden op de Theunisbrug voorzien van een asfaltlaag. Deze werken worden ’s nachts uitgevoerd om de hinder voor het fiets- en autoverkeer zo klein mogelijk te houden (werken tussen 21.00 en 6.00 uur).

Ook de verlichting op de brug wordt onder handen genomen, deze werken zijn reeds in uitvoering.

Omleiding Vaartkaai
Vanaf 29 juli 2017
Om de oude brug op een veilig manier te kunnen afbreken wordt de Vaartkaai van 29 juli t/m 26 oktober 2017 afgesloten voor alle verkeer. Ook hier wordt een omleiding voor wegverkeer en fietsers voorzien.

Hoe zat dat nu weer met die bruggen?
In het kader van het Masterplan 2020 staan langs het Albertkanaal de volgende jaren heel wat projecten op de planning.  Zo worden alle bruggen over het kanaal aangepast aan de Europese normen. Met een doorvaarthoogte van 9,10 meter kunnen de binnenvaartschepen meer containers vervoeren.
Het kanaal wordt ook op een aantal plaatsen verbreed, hierdoor kunnen er grotere schepen via het kanaal de haven van Antwerpen bereiken. Meer transport over het Albertkanaal betekent minder vrachtwagens op de snelwegen in en rond Antwerpen. De eerste werken hiervoor zijn al van start gegaan met de verbreding aan de ‘bocht van Merksem’.
Na de verbreding van het Albertkanaal wordt de Vaartkaai volledig heraangelegd met een volwaardige fietsostrade langs het kanaal. Tot de definitieve aanleg worden een aantal maatregelen uitgevoerd om veilig fietsen langs het kanaal mogelijk te maken.

Een reactie achterlaten

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.