Sproeiverbod

Omwille van de aanhoudende droogte en het uitblijven van regen riep de Droogtecommissie eerder vandaag code oranje uit voor heel Vlaanderen.  Ook voor de provincie Antwerpen heeft dit concrete gevolgen.

Al beschikken de drinkwatermaatschappijen in de provincie Antwerpen op dit ogenblik nog  over voldoende drinkwaterreserves, is  het toch noodzakelijk om spaarzaam om te gaan met water. Omdat er bovendien onduidelijkheid is over hoe lang de droogte nog zal aanhouden, volgen er nu bijkomende waterbesparende maatregelen.  Eerder vandaag ondertekende gouverneur Cathy Berx een politiebesluit dat deze maatregelen oplegt.

Wat staat er in het verspillingsbesluit?

De maatregelen ter beperking van het waterverbruik gelden zowel voor drink/leidingwater als regen- en grondwater.  De maatregelen zijn van toepassing voor zowel particulieren als voor  openbare besturen.

Het politiebesluit bepaalt een verbod op gebruik van water:

  • voor het afspuiten van motorvoertuigen, aanhangwagens en opleggers, tenzij in het kader van de normale activiteiten van daartoe gespecialiseerde ondernemingen en in de gevallen waar het afspuiten in de regelgeving of vergunning is opgelegd;
  • voor het vullen of bijvullen van particuliere zwem- en plonsbaden (> 100 liter), tenzij dit om technische redenen tijdens de aanleg van het zwembad voor het metselwerk vereist is;
  • voor het vullen of bijvullen van vijvers en het bevoorraden van fonteinen;
  • voor het reinigen van straten, straatgreppels, stoepen, voetpaden en riolen;
  • voor het besproeien van velden, binnenplaatsen, grasperken en tuinen, tenzij in het kader van de normale activiteiten van land- en tuinbouwondernemingen tussen 20u00 en 8u00;
  • voor het besproeien van daken, gevels, tenten, luifels en sportterreinen;
  • in de onderneming, voor doeleinden die niet absoluut noodzakelijk zijn voor het personeel, het productieproces of de bedrijfsactiviteiten.

Gouverneur Cathy Berx roept eveneens op om in álle situaties spaarzaam en doordacht om te springen met water.  Gebruik gezond verstand en verspil geen drinkwater aan niet-essentiële zaken. Gebruik drinkwater enkel en alleen voor het welzijn van mens en dier (drinken, voedsel, koken, reinigen van voeding, persoonlijke hygiëne).

Zullen er nog bijkomende maatregelen volgen?

Op donderdag 26/07, zal de coördinatiegroep droogte en waterschaarste provincie Antwerpen samenkomen om te bekijken of bijkomende maatregelen noodzakelijk zijn. Tijdens dat overleg zullen ook captatieverboden en eventuele modaliteiten ervan voor onbevaarbare en bevaarbare waterlopen in de provincie Antwerpen besproken worden.

Een reactie achterlaten

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.