Stadsmariniers pakken ook Oud-Merksem aan

Bij de vorming van een nieuwe coalitie komen er ook nieuwe initiatieven in de bestuursakkoorden. 1 van de nieuwigheden in Antwerpen zijn de stadsmariniers. Deze personen worden ingezet om de veiligheid en leefbaarheid van bepaalde wijken te verhogen. De eerste 3 stadsmariniers worden ingezet in de wijken Kiel, Deurne-Noord en Oud-Merksem. Ze gaan begin volgend jaar aan de slag.

In september werden er 3 personen geselecteerd uit 10 kandidaten. Hun opdracht? Hardnekkige veiligheidsproblemen in de hun toegewezen wijk aan te pakken. Ze werken samen met de bestaande werkingen in deze wijken, zoals de politie, stadstoezicht, buurtregie, middenveld, bedrijven, huisvestingsmaatschappijen en scholen. Met de bedoeling deze partners waar nodig te betrekken en een gecoördineerde aanpak aan te sturen. Zo kan zeer gericht worden gewerkt, en kunnen snel oplossingen worden gevonden.

Het idee van de stadsmariniers is niet nieuw. Het komt overgewaaid uit Rotterdam. Daar werden ze 16 jaar geleden al ingezet onder meer om op te treden tegen louche winkeltjes die eigenlijk alleen dienden om crimineel geld wit te wassen. De winkels werden gesloten en de straten omgevormd tot leuke woonplekken.

De keuze voor Oud-Merksem met onder meer de wijk ’t Dokske heeft te maken met de evolutie van de voorbije jaren. Het is een wijk in volle demografische expansie die het socio-economisch niet makkelijk heeft. De verschillende uitdagingen op gebied van veiligheid en leefbaarheid zorgden er al voor dat het gebied opgenomen werd in het cameranetwerk. De stadsmarinier die naar Merksem komt kan in Oud-Merksem terugvallen op een zeer sterk en levendig sociaal netwerk. Met de toekomstige projecten rond Oosterweelverbinding en het begin van de overkapping is het het moment om de wijk een duw in de juiste richting te geven. De stadsmarinier kan hier een concrete meerwaarde kan bieden.

Een reactie achterlaten

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.