Heraanleg Trammezandlei en Ridder van Parijsstraat

De riolering in de Trammezandlei en de Ridder van Parijsstraat is aan vernieuwing toe. Dit biedt de mogelijkheid om na de vernieuwing van de riolering ook de rijweg en het voetpad opnieuw aan te leggen. De Trammezandlei en de Ridder van Parijstraat zijn geselecteerd voor het stedelijk project Antwerpen breekt uit.

Aangename straten en pleinen die zorgen voor verkoeling, meer groen en water. Dat is wat de stad met ‘Antwerpen Breekt Uit’ wil realiseren. Dankzij dit project worden stukken straat of verharde pleinen vervangen door groen of door waterdoorlatende materialen. Meer ruimte voor water en groen zorgt niet alleen voor meer woonkwaliteit, maar ook voor een veilige opvang van overvloedige regen of verkoeling tijdens warme zomerdagen. Op sommige plaatsen kan het opgevangen water tijdens extreme droogte worden hergebruikt.

Aan de heraanleg van een straat gaat een langdurig proces vooraf, waarbij de bewoners vanaf het begin betrokken zijn. Met de input van de bewoners maken de ontwerpers een concept voor de straat dat opnieuw met de bewoners besproken wordt. Daarna maken de ontwerpers een voorontwerp en tenslotte een definitief ontwerp alvorens de werken effectief van start kunnen gaan.

Concept en bewonersmoment 18 december 2021
Het ontwerpteam heeft voor beide straten een ontwerpend onderzoek uitgevoerd rond groen en parkeren. Bij beide straten biedt het woonerfprincipe de meeste opportuniteiten op vlak van vergroenen, verblauwen en verblijven. Dit betekent voor beide straten een gelijkgrondse aanleg met een snelheidsregime van maximum 20 km/u. Er zijn asverschuivingen die de snelheid van het verkeer afremmen. Parkeren gebeurt in afgebakende vakken en er is ruimte voor fietsbeugels. Er is meer ruimte voor fietsers en voetgangers. Zowel informele als formele verblijfsplekken zorgen ervoor dat het aangenaam verblijven is in beide straten. Dit gaat van zitmogelijkheden tot open ruimte om te spelen.

In de Ridder van Parijsstraat blijven de bestaande bomen behouden. In de Trammezandlei komen grotendeels nieuwe bomen. Het kruispunt wordt maximaal vergroend met grote nieuwe bomen en groenvakken. Geveltuinen zorgen voor extra groenvolume. Om regenwater mee op te vangen zijn er verdiepte plantvakken en gebruik van waterdoorlatende materialen. Daarnaast wordt een gescheiden rioleringsstelsel aangelegd.

Het bewonersmoment vindt plaats op zaterdag 18 december 2021, tussen 10.00u en 11.00u aan de binnentuin van het districtshuis van Merksem, ingang via de Borrewaterstraat naast de politie. U kunt daar het concept bekijken. Men bespreekt het samen en hoort graag uw mening. Na dit moment wordt er in verschillende stappen verder gewerkt aan een voorontwerp en tenslotte een definitief ontwerp.

Schrijf u vooraf in voor dit moment. Men beperkt omwille van Covid het aantal bezoekers. Afhankelijk van het aantal personen organiseert men verschillende sessies tussen 10.00u en 11.00u. Indien u wenst deel te nemen aan het moment, kunt u zich tot 16 december 2021 inschrijven door uw naam, adres, telefoonnummer en mailadres te bezorgen aan wijkoverleg.merksem@antwerpen.be of telefonisch via 03 338 72 49 of 03 338 72 54. U dient tijdens het moment een mondmasker te dragen en voldoende afstand te bewaren. Hou er rekening mee dat het moment buiten plaatsvindt, trek daarom zeker iets warms aan.

In dit bestand vind je meer informatie (externe link)

Een reactie achterlaten

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.