Geveltuinen in Merksem

Zin om je straat groener te maken? Geveltuinen zijn de ideale manier om je straat op te fleuren. Bovendien ondersteunt het district je financieel bij de aanleg ervan als je dit samen met je buren doet.

Wat zijn geveltuinen?
Een geveltuin is een smalle begroeide strook (in de openbare ruimte) tegen de gevel van een woning. Een minituintje aan je voordeur, zeg maar.

Geveltuinen zijn een ideale manier om voor meer groen te zorgen in een stedelijke omgeving. Ze brengen een stukje natuur naar de stad. De planten geven zuurstof en vangen fijn stof op. Bovendien fleuren ze je straat op en creëer je een fijnere leefomgeving.

Welke ondersteuning kan je aanvragen?
Het district biedt een éénmalig startbudget van 30 euro per geveltuin. Daarmee kunnen planten, potgrond en klimhulp worden aangekocht.

Welke voorwaarden gelden er?

  • De geveltuinen wordt aangelegd in Merksem.
  • Minimum 4 gezinnen uit dezelfde straat doen samen een aanvraag. Ook een vereniging die in een woonstraat is gehuisvest kan deelnemen.
  • Huurders kunnen enkel deelnemen mits goedkeuring van de huiseigenaar.
  • Je dient je aanvraag in via de databank voor verenigingen.
  • Je maakt je actie bekend in de buurt. Je doet dat in het Nederlands, vermeldt de steun van het district Merksem en gebruikt het logo van het district.

Let op: Je ontvangt de ondersteuning nadat je foto’s hebt ingediend van de aangelegde geveltuintjes.

Regels voor een geveltuin
Voor een geveltuin heb je geen vergunning nodig. Een geveltuin kan zolang voetgangers er vrij en gemakkelijk kunnen passeren.

Om te bepalen welk type geveltuin je mag aanleggen, volstaat het om de breedte van de stoep te meten van aan je gevel tot aan de boordsteen, fietspad of een ander obstakel.

Je moet je wel houden aan de regels uit de politiecodex. Je vindt alle info op https://www.antwerpen.be/nl/overzicht/plantwerpen/gevel

Reglement
Uitgebreide info vind je in het reglement ‘buurtmakers geveltuinen’ van het district Merksem.

ONDERSTEUNINGSREGLEMENT BUURTMAKERS GEVELTUINEN MERKSEM 2021

Meer info

Lieve Smolders
03 338 72 00 | buurtmakers.merksem@antwerpen.be
telefonisch bereikbaar en afspraak mogelijk op maandag, dinsdag en donderdag

Een reactie achterlaten

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.