Huisartsenwwachtpost

De Huisartsenkringen van Noord Antwerpen hebben plannen voor een huisartsenwachtpost in de voortuin van het Jan Palfijnziekenhuis. Maar niet alle dokters van de kring Merksem- Schoten gaan hiermee akkoord. De post komt er in principe niet voor de meningsverschillen in de kring Merksem-Schoten zijn opgelost. Wel wordt verwacht dat er de komende weken een beslissing wordt genomen.

Het gaat om een vaste en degelijk beveiligde plek – de bouwvergunning is er al – waar de huisartsen uit de regio hun wachtdienst vervullen. De wachtarts kan met chauffeur ter plaatse gaan bij een noodgeval, maar de patiënten kunnen ook zelf naar de goed herkenbare en bereikbare wachtpost gaan. Ze worden daar aan een onthaal opgevangen. Voordelen: één organisatie voor een regio met 100.000 inwoners, meer veiligheid en een garantie op goede en snelle hulp. In Gent, Turnhout, Herentals, Hasselt, Brussel, Luik en Charleroi zijn er al gesubsidieerde wachtposten en in Deurne op de Herentalsebaan is sinds 2003 de eerste huisartsenwachtpost in Belgie.

Maar het initiatief ondervindt tegenstand: vanuit de huisartsenkring Merksem-Schoten is door vier artsen een proces aangespannen over vermeende statutaire fouten in de besluitvorming.

Tegenstanders van het initiatief halen verder de omvang van het hele opzet aan als argument. Ook zien ze het grotere Рdus onbekende Рwachtgebied en de hoge kosten van het project als een probleem. Net als de koppeling aan het Jan Palfijnziekenhuis (dus niet aan een ander ziekenhuis) ̩n het verplicht inslapen in de wachtpost voor de dokters.

Van GvA.be

Een reactie achterlaten

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.