Resultaten verkiezingen Merksem

Afgelopen zondag hadden we het recht te mogen kiezen voor de gemeenteraad en de provincieraad. Maar ook de 25 zetels van de Merksemse districtsraad stonden op het spel.

Voor de districtsraad kwam N-VA met 37,8% als overwinnaar uit de bus, alhoewel ze toch een 4,2% lager eindigden dat bij de voorgaande verkiezing. Op Merksems niveau wil dit zeggen dat er toch een 1056 personen minder voor de partij hebben gekozen. Op de net geen 25000 Merksemse kiezers is dit toch wel wat. Ivm de zetels brengt dit geen verandering met zich mee, de partij blijft met 11 zetels onmisbaar bij het vormen van een coalitie.

Vlaams belang haalt ongeveer evenveel stemmen als tijdens de voorgaande verkiezingen en ook de cijfers van CD&V (0,1% meer) tonen een status quo.

Open VLD verlies zo’n 436 stemmen, terwijl PVDA er 374 bij heeft, al zal dit waarschijnlijk niet over dezelfde kiezers gaan. Beide partijen houden 1 zetel.

De kleinere partijen die niet verkozen werden, haalden samen nog geen 100 zetels.

Groen mag zich ook in Merksem terecht een winnaar noemen met 3 zetels en 12,9% van de stemmen. Hiermee wisten ze meer dan 3000 kiezers te overtuigen. Alhoewel dit resultaat iets moeilijker te vergelijken is aangezien dat ze vorige keer opkwamen in kartel met sp.a. Deze laatste haalt nu 11,1% van de stemmen binnen, ook goed voor 3 zetels.

Vorige legislatuur hadden sp.a-Groen 6 zetels en 5592 stemmen. Samengeteld halen ze nu eveneens 6 zetels en 5962, dus uiteindelijk maar enkele stemmen meer. Toch kunnen we er van uitgaan dat Groen nu veel beter presteerde dan toen. Zo haalt lijsttrekker voor sp.a, Gilbert Verstraelen nu nog de helft van de voorkeurstemmen in vergelijking met de voorgaande verkiezingen toen hij het kartel trok. Dit terwijl Groen boegbeeld Karin Staes haar stemmenaantal verdubbelde.

Foto Vlaanderen Kiest

Foto Vlaanderen Kiest

Zetelverdeling

Foto Vlaanderen Kiest

Voor de coalitievorming liet huidig districtsvoorzitter Luc Bungeneers (N-VA) weten te wachten op de coalitievorming in de stad. Of dit werkelijk zo is, dat is afwachten aangezien hij letterlijk hetzelfde verkondigde na de voorgaande verkiezing om dan plots de coalitie N-VA, sp.a en Groen aan te kondigen. De kans is alleszins groot dat we in Merksem een samenwerking tussen N-VA en sp.a mogen verwachten. Zo heeft lijsttrekker Gilbert Verstraelen (sp.a) in GvA laten optekenen dat hun programma en dat van N-VA niet zo veel verschilt. Daarnaast is het geweten dat het de afgelopen legislatuur niet echt boterde tussen N-VA en Groen, dus wanneer Bungeneers Groen niet hoeft mee op te nemen in zijn coalitie, zal hij daar zeker niet om treuren. Ook het water tussen Bungeneers en CD&V en Open VLD leek in het verleden vaak diep. Bungeneers was ooit nog CVP-er en was van 2000 tot 2012 nog schepen in Antwerpen voor VLD.

Verkozenen

Sp.a    
Rangorde Naam Voorkeurstemmen
1 VERSTRAELEN Gilbert 678
3 NASSALI Mostafa 227
2 AKBAS Fatma 272

N-VA
   
Rangorde Naam Voorkeurstemmen
1 BUNGENEERS Luc 3.709
2 SIMONS Wendy 1.069
3 VAN DEN BEMPT Patrick 434
4 SOMERS Lia 397
5 SLEECKX Luc 316
6 DUMON Jan 293
7 LAMIGAN-KALINGART Imelda 292
10 VERHOEVEN Iris 263
8 DOGGE David 271
11 JOCHEMS Wim 250
9 GIELEN Herman 268
CD&V    
Rangorde Naam Voorkeurstemmen
1 DE MEYER Sonja 597
2 VOETEN Sam 435
Groen    
Rangorde Naam Voorkeurstemmen
1 STAES Karin 1.168
2 GASHI Arben 293
3 AROUA Fadima 261
Vlaams Belang    
Rangorde Naam Voorkeurstemmen
1 PENRIS Jan 1.541
2 DEKESEL Tania 348
3 ELST Michel 210
4 DE BACKER Dave 205
Open VLD    
Rangorde Naam Voorkeurstemmen
1 DE MOL Bavo 254
PVDA    
Rangorde Naam Voorkeurstemmen
1 FAES Tristan 374

De volledige uitslag voor het district kunt u terugvinden op de website van Vlaanderen Kiest: https://www.vlaanderenkiest.be/verkiezingen2018/#/gemeente/11002

Een reactie achterlaten

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.