Charter tegen geweld

De drie grootste Antwerpse voetbalfederaties en de Koninklijke Belgische voetbalbond (KBVB) hebben vorige week in de trouwzaal van het Antwerpse stadhuis een charter ondertekend om alle geweld op het voetbalveld te bannen. Aanleiding was de aanval op een scheidsrechter vorige week zaterdag in Merksem. Hij werd met een ijzeren staaf bewerkt. Mathias De Caluwe, marketingdirecteur bij Germinal Beerschot, was toevallig aanwezig bij het gebeuren en hielp niet alleen de vechtende partijen te scheiden, maar nam ook het initiatief om alle grote Antwerpse voetbalbonden samen te brengen. “Tussen die bonden bestond in het verleden al wel een overeenkomst dat ze elkaars straffen voor bepaalde spelers ook overnamen in hun bond, maar nu worden die schorsingen ook doorgetrokken tot de KBVB”, legde De Caluwe uit.

Vorige week tekenden alleszins de vertegenwoordigers van vier federaties (Van Doorselaer (KBVB), Korthoudt (KVV), Van den Bossche (VVV) en Martens (KAVVV)) een intentieverklaring om het geweld op voetbalterreinen te stoppen. Zij verbinden zich ertoe elkaar te steunen in de strijd om iedere inbreuk op de integriteit van een scheidsrechter, trainer, speler, begeleider of afgevaardigde definitief van het voetbalveld te verbannen. Geweld is voor deze federaties ‘nooit’ aanvaardbaar.

Deze intentie zou vanaf 1 juli in de praktijk moeten gebracht worden binnen elke federatie. Een ethisch charter, een soort ’tien geboden’, dat persklaar ligt bij de KVV, zou als leidraad kunnen dienen. Een communicatiecampagne zou de boodschap verder moeten uitdragen.
Pierre Van Thillo, voorzitter van de Antwerpse Sportraad, ondersteunde het initiatief en gaf als suggestie mee om ze via de Vereniging van Vlaamse steden en gemeenten uit te breiden naar alle gemeenten

Een reactie achterlaten

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.