Meer en meer tegenkanting Lange wapper

De Oosterweelverbinding, en in het bijzonder de Lange Wapper, krijgt meer en meer tegenstanders. De brug, die ook voor Merksem een belangrijke impact zal hebben, wordt langs alle kanten onder vuur genomen. Zelfs voorstander en Merksemenaar Ludo Van Campenhout (OpenVLD) liet in een kranteninterview neerschrijven dat hij er niet meer zeker van is. Maar volgens hem is er een keuze gemaakt en moeten we ons er maar bij neerleggen.

Groen! is van plan om de bezorgde burgers en actiegroepen juridisch te ondersteunen. Hiervoor hebben ze contacten gelegd met een Gents advocatenkantoor. Men verwijt het bestuur onvoldoende aandacht te hebben voor de gezondheid en het welzijn van de burgers. De geluidstoename en het fijn stof zullen voor veel problemen zorgen bij de bewoners van het Eilandje, Merksem en Deurne.

Groen! wijst ook op de slechte wil van het stadsbestuur. Zo zou burgemeester Janssens (sp.a) nog niet eens de moeite doen om de commissies over de werken bij te wonen. Schepen Robert Voorhamme (sp.a) zou volgens Groen! verder onderzoek tegenhouden.
De Gentse professor Georges Allaert, een wereldautoriteit op het vlak van ruimtelijke planning, haalde onlangs fors uit naar de plannen voor de Antwerpse Lange Wapperbrug. Hij noemt de Oosterweelverbinding, die de ring rond Antwerpen moet sluiten, een “middeleeuws project”.

Veel organisaties houden zich aan de zijlijn omdat ze gewoon niet in staat zijn om te reageren. Oorzaak hier is dat ze te weinig informatie hebben, de BAM laat gewoon niets van de informatie los. Er wordt ook foutief gecommuniceerd, zowel door BAM, politici als door de media. Zo denken vele Antwerpenaars dat de Lange Wapper een brug over de Schelde is, maar niets is minder waar. Het is een brug tot aan de Schelde en dan volgt een tunnel onder de Schelde.

Enkele problemen met de Lange Wapper :

 • Fijn stof
 • Geluidshinder
 • Alle geld van het Masterplan Antwerpen vloeit naar het project, andere projecten moeten hierdoor langer wachten
 • Communicatie vanuit de BAM
 • Vragen bij de toewijzing van het project
 • Vragen bij de degelijkheid van het voorliggende voorstel
 • Een autostrade ‘over’ woonwijken

Enkele personen/verenigingen die tegen zijn:

 • Dirk Van Duppen (PVDA)
 • Gilbert Verstraelen (SP.A/districtsvoorzitter Merksem)
 • Frank Geudens (SP.A/districtsvoorzitter Deurne)
 • Groen!
 • Buurtwerkgroep Tweede Ringweg
 • Vzw Ademloos
 • Actiecomité Linkeroever
 • Bond Beter Leefmilieu
 • Sint-Jozefinstituut voor mentaal en fysiek gehandicapten in Luchtbal
 • StRaten-Generaal
 • 65% (poll op GvA.be, begin juni) gelooft niet meer in de Lange Wapper

Een reactie achterlaten

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.