Voetbal, 1e Provinciale: K Merksem SC schiet uit zijn slof

“In de tweede helft hadden wij die ‘over mijn lijk’-mentaliteit’,” zei Miles Vissers na afloop van de door zijn ploeg met 5-2 gewonnen wedstrijd van zijn ploeg tegen Wuustwezel. En daarmee sloeg de jonge spits, die vandaag met twee goals zijn doelpuntenproductie verdubbelde de spijker op zijn kop. Merksem SC moest vandaag winnen van hekkensluiter Wuustwezel en precies dat deed het team van coach Mick Wuyts. Vooral de eerste treffer (de derde van Merksem) van Vissers was een zeer fraaie. Diep gestuurd door een prima pass van Khalid Moussaoui vertrok hij met twee verdedigers in zijn rug richting het doel van de Nederlandse keeper Carl Pietersen, om de uitkomende doelman vervolgens vanaf de rand van de backlijn met een leep puntertje te verschalken. Het betekende de 3-1 voor de gastheren en daarmee was het pleit beslecht. Binnen 13 minuten scoorde SC nog twee keer, voordat Sigi Arras bij het scheiden van de markt vanaf de penaltystip het leed iets mocht verzachten: 5-2. Voor een ploeg die in de voorgaande 16 wedstrijden slechts 18 treffers produceerde was deze 5-2 natuurlijk een enorme opsteker. Vijf treffers in één speelhelft is daarnaast helemaal een prestatie die deze ploeg niet licht zal vergeten.

Toch zag het daar halverwege helemaal niet naar uit. In de eerste helft, die was begonnen aan een verschroeiend tempo, verviel SC nog te veel in oude fouten. Daarbij moet opgemerkt worden dat coach Wuyts weer had gekozen voor ander systeem, met Vissers als enige diepe spits, Moussaoui daar in een vrije rol omheen en Beyens en Karahmet die regelmatig in steun opdoken in de zestien. Het leidde al in de eerste minuut tot een enorme kans voor Vissers. Maar in plaats van zelf op het doel te schieten, besloot hij de bal terug te leggen op de vrijstaande Beyens. De jonge spits deed dat echter niet goed en de kans was om zeep.

Daarna verzandde het spel van de thuisploeg helaas weer vooral in goede bedoelingen, waarbij het steeds ontbrak aan de goede eindpass en te veel spelers grossierden in foute passes. De beste kansen waren in de eerste helft dan ook voor Wuustwezel. In de 21e minuut schoot Wilson Silva nog over na goed terugleggen van Djuric Ascension, maar vijf minuten later was het wel raak. Arras zette goed voor vanaf de rechter flank, waarna Tresor Kembisala eerder bij de bal was dan Liam Goossens en vanaf vijf meter kordaat afwerkte: 0-1

Merksem werd door de tegentreffer echter niet van de wijs gebracht, en in de 34 minuut dwong Sven Dedoncker Pietersen met een hard schot tot een goede redding. Dat was overigens het gevolg van een vrije trap nadat Karahmet net buiten de backlijn was gevloerd. De arbiter had verdediger Tom Symons daarvoor een rode kaart moeten tonen – Karahmet zou op weg naar het doel gegaan zijn – maar gaf zelfs geen geel. Dat deed hij twee minuten later wel aan Yorgo Vanhove voor een veel lichter vergrijp en meteen ook maar aan Sven Dedoncker vanwege het te luidruchtig uiten van zijn frustratie daarover.

De peptalk van Mick Wuyts tijdens de pauze deed de ploeg echter zichtbaar goed, want in het tweede bedrijf stond er een ander Merksem op het plein: veel agressiever, zelfbewuster en doelgerichter. Vissers: “De trainer had gezegd dat we er voor moesten blijven gaan en in onszelf moesten blijven geloven. De beloning zou vanzelf komen.”

En zo geschiedde.

Nadat de bezoekers aanvankelijk nog het beste van het spel hadden was het Beyens die in de 52e minuut de bordjes gelijk trok. Een strakke voorzet van Goossens werd door Karahmet van richting veranderd, botste via de paal en de onderkant van de lat terug het veld in, waar Beyens er als de kippen bij was om de 1-1 binnen te koppen. Dan al verdween de glans uit het spel van Wuustwezel en die was er helemaal af toen het in de 66e minuut 2-1 werd. Tussendoor had Glenn Dejonghe nog – moeizaam – moeten redden op een vlammend schot van Sander de Bont, maar uit de corner die voorkwam uit een eveneens hard schot van Moussaoui kwam de thuisploeg dan op voorsprong. Het was een ingestudeerd verhaal, verklapte Mick Wuyts na afloop. De corner van Goossens werd ver voorbij de tweede paal door Ben Van Campfort met het hoofd terug in de doelmond gebracht, waar zowel Vissers als Karahmet klaar stonden om de bal binnen te koppen. Het was uiteindelijk de laatste die het vonnis voltrok en Merksem voor het eerst sinds 27 november (Wilrijk) weer eens op voorsprong zette.

Dan ging het snel. In de 71e minuut besliste Vissers de wedstrijd met zijn eerste treffer, in de 77e minuut maakt Vanhove het allemaal nog mooier met een zeer goed schot vanuit de tweede lijn, en in de 84e minuut besloot Pietersen het allemaal nog wat erger te maken voor zijn ploeg door een terugspeelbal tegen de aanstormende Vissers aan te schieten en het leer met een mooie boog achter hem in het doel te zien belanden: 5-1.

In de 89e minuut mocht Arras nog iets terugdoen vanaf de penaltystip, maar aan de mooie overwinning van Merksem SC veranderde dat weinig meer: 5-2.

Niets dan blije gezichten na afloop derhalve, al merkte goudhaantje Vissers op dat het allemaal nog eenvoudiger had kunnen zijn: “Wanneer ik in de eerste minuut die kans gewoon afmaak hadden we een heel andere eerste helft gespeeld. Maar goed, het is nu zo gelopen. Ik ben blij met mijn treffers. Mijn eerste ging mooi binnen. Je moet op zo’n moment niet nadenken, want dan mis je. Vanaf nu moeten we niet meer naar onderen kijken. Dit doet goed en hopelijk kunnen we het meenemen naar de volgende wedstrijden toe,” aldus Vissers, die een compliment had voor Ken Beyens: “Die heeft echt al zijn kopduels gewonnen.”

Mick Wuyts was na afloop ook al wat spraakzamer dan op sommige andere dagen: “Ik ben blij dat de spelers de boodschap die vooraf duidelijk was goed hebben opgepikt. Het was een wedstrijd op leven en dood voor allebei. Mijn spelers zijn met de juiste instelling aan de wedstrijd begonnen. Oké, het was niet altijd even academisch, maar dat hoefde ook niet. We moesten er gewoon voor gaan. Deze overwinning is erg belangrijk. We zijn mee in de middenmoot, laten de onderste ploegen nu toch een stukje achter ons. Het is na vandaag een kwestie van dat goede gevoel vasthouden, maar toch ook verder keihard blijven werken. Ik ga ervan uit dat ze dat nu toch met veel plezier zullen doen.”

Scoreverloop
26′ 0-1 Kembisala
52′ 1-1 Beyens
66′ 2-1 Karahmet
71′ 3-1 Vissers
77′ 4-1 Vanhove
84′ 5-1 Vissers
89′ 5-2 Arras

Een reactie achterlaten

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.