Voetbal, 1e Provinciale: K Merksem SC excelleert naar forfaitscore

Merksem SC speelde zaterdagavond een van zijn betere wedstrijden (of misschien wel zijn beste) van dit seizoen en had met een beetje meer zuiverheid in de afwerking voor een monsterscore kunnen zorgen. Zandvliet Sport werd vooral in de eerste helft helemaal zoek gespeeld en mocht van geluk spreken dat het aan de rust ‘maar’ 3-0 stond – een stand die overigens al in de 23e minuut door een prachtige goal van Miles Vissers op het scorebord werd gezet. Zandvliet kon daar één schot van 25 meter tegenover zetten. Na de pauze werd het al snel 4-0, maar dan nam coach Micky Wuyts spits Abdullay Demba van het plein en daarmee was de angel uit het Merksemse aanvalsspel getrokken. Toch kon de thuisploeg er in de slotfase nog een treffer bijdoen en de fans in feeststemming naar de kantine sturen.

Vooraf was er sprake van het gevaar van onderschatting. Zandvliet heeft er namelijk al enige tijd de brui aan gegeven en besloten volgend jaar in 4e Provinciale een herstart te maken. De mannen uit het havendistrict kwamen misschien daardoor met een 0 op 9 naar het Jef Mermansstadion en alle supporters van geel-blauw rekenden op een overwinning. Dat de spelers van SC de supporters niet wilden teleurstellen bleek vanaf de beginfase. De gastheren grepen hun tegenstander vanaf de eerste minuut bij de keel om die greep pas ietsje te lossen toen het na 23 minuten 3-0 stond.

Al in de tweede minuut zette Khalid Moussaoui Demba vrij voor de goal, maar diens diagonale schot miste kracht en richting en verdween ver naast de goal van Zandvliet-doelman Raphael De Loecker. Drie minuten later vloeide de volgende schitterende aanval over de snelle kunstgrasmat. Demba won aan de middellijn zijn kopduel (hij won ze overigens weer allemaal) en stuurde daarmee op links Moussaoui de diepte in. De rappe aanvaller legde vervolgens goed terug op de mee opgekomen Demba, en zag dan hoe de Malinees een verdediger omspeelde en stuitte op De Loecker.

Weer drie minuutjes later was het wel raak. Sacha Vervecken vertrok op links en legde de bal in een tijd tot bij Demba aan de tweede paal. Deze keer kende de Afrikaanse krachtpatser geen genade en knalde hij het leer in een keer binnen: 1-0.

Merksem maakte vervolgens niet de fout die het vorige week tegen ’s Gravenwezel wel maakte. Ook toen kwam men vroeg op 1-0, maar leek daarmee tevreden. Men begon achterover te leunen en nodigde de bezoekers uit in hun eigen backlijn. Zaterdagavond bleef SC drukken en dat resulteerde al direct in een tweede goal. Goossens verstuurde een diepe bal die net achter de defensie van Zandvliet voor de voeten van Miles Vissers viel. De jonge aanvaller aarzelde geen seconde en poeierde de botsende bal in een keer achter de kansloze De Loecker.

Het was alweer de twaalfde treffer voor Vissers, en tien minuten later deed hij de dertiende er meteen maar bij. Ook nu was het weer een goal van grote schoonheid. Vissers werd op de rand van de backlijn moeilijk aangespeeld door Demba, zette echter goed door en wipte de bal handig over zijn mandekker om de vallende bal dan ineens onhoudbaar tegen de touwen te jagen.

Een 3-0 voorsprong na 23 minuten is natuurlijk een enorme luxe en het was dan ook begrijpelijk dat Merksem de voet een klein beetje van het gaspedaal haalde. Wat niet begrijpelijk was was de manier waarop Liam Goossens zijn derde gele kaart pakte en volgende week op Mariekerke niet van de partij mag zijn. De rechtsachter wilde in de 32e minuut verhinderen dat Zandvliet een vrije trap snel kon nemen en bleef te lang voor de bal staan. Niet zo handig als je met 3-0 voorstaat.

Na de pauze nam Demba al snel alle twijfel weg – zo die er nog was – door in de 52e minuut op perfect aangeven van Moussaoui eenvoudig de 4-0 over de doellijn te tikken. Volgens Steve Adam zat er aan die goal een luchtje van buitenspel. De manier waarop hij evenwel zijn mening aan de arbiter kenbaar maakte kwam hem op een gele kaart te staan, en omdat hij die prent in ontvangst nam met enkele krachttermen kreeg hij meteen een tweede voorgehouden en kon hij vertrekken.

Aangezien ook Abdullay Demba al twee gele kaarten achter zijn naam had staan besloot Mick Wuyts in de 58e minuut zijn aanvalsleider naar de kant te halen en ook meteen Gregory Van Overmeiren eens uit te proberen op de plaats van de volgende week geschorste Goossens.

Het vertrek van Demba was vooral ook een opluchting voor de defensie van Zandvliet, die tot dan zijn handen meer dan vol had gehad met de voormalige Beerschot-speler. Na die dubbele wissel bleef Merksem veruit de sterkste partij, maar zonder Demba als bliksemafleider was er veel minder ruimte voor Moussaoui en Vissers en was het Merksemse aanvalsspel te voorspelbaar. Er volgden nog enkele kansjes – de beste voor Vanhove in de 72e minuut – maar het was wachten tot de 88e minuut voor er weer eens gejuicht kon worden. Linksachter Segun Shabi mocht vrij mee opkomen en een afgemeten voorzet loslaten die door invaller Ken Beyens aan de eerste paal met de buitenkant van de schoen mooi in het net werd gedevieerd.

De ploeg van Mick Wuyts werd na de wedstrijd overladen met complimenten van de tegenstander, en enkele spelers meenden dat Merksem zoals het zich zaterdagavond had gepresenteerd de sterkste ploeg was waar ze dit seizoen tegen hadden gespeeld. Die mooie woorden en de prestatie an sich kunnen alleen maar helpen om volgende week met een goed gevoel af te reizen naar Bornem voor de moeilijke wedstrijd tegen FC Mariekerke.

Uitslagen, stand, topscorers: http://www.kmerksemsc.be/voetbal/eerste-ploeg-heren

Een reactie achterlaten

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.