Runcvoorthof wordt niet vergeten

Het districtsbestuur heeft het Runcvoorthof nog niet uit het oog verloren. Het kasteel dat al sinds 2005 leeg staat, krijgt een nieuwe, tijdelijke bestemming. Er is terug elektriciteit, de verwarming brandt weer en van een aantal ramen werden de houten platen verwijderd. Het gebouw zal regelmatig gebruikt worden voor culturele activiteiten. De eerste activiteit heeft al dit weekend plaats, kunsthappening De Rode Draad maakt gebruik van het kasteel.

Maar ook tijdens de Dag van het Park op 27 mei en tijdens het Duveltjesstrand zal het kasteel niet onbenut blijven. Het districtsbestuur hield gisteren een persmoment op het kasteel. Ook Antwerps schepen Guy Lauwers (sp.a) was hierop aanwezig. Hij liet weten dat hij nog altijd mee zoekt naar een nieuwe bestemming voor het kasteel.

Het beschermde kasteel Runcvoorthof, omvat een geheel van gebouwen die uit verschillende perioden dateren. Bij een dakherstelling vond men in lood de volgende tekst gegrift ‘Joseph Hancke 7 juni 1579 V.B. Antwerp’. In 1898 verkocht barones de Terwangne het hof aan de Zusters Annunciaten, die het als school inrichtten. In 1969 werd het aangekocht door de gemeente Merksem. Het stadspoppentheater en de stedelijke academie voor beeldende kunsten namen hun intrek in het Runcvoorthof.

Het Runcvoorthof sloot in 2005 de deuren, omdat er in het gebouw asbest gevonden was. Dat betekende het einde voor het stadspoppentheater en ook de academie moest elders ondergebracht worden. Het gebouw stond lange tijd leeg en raakte meer en meer in verval. In de loop van 2011 werd het asbest volledig verwijderd. Het Nieuw Merksems Kamertheater werd opgericht en het theatergedeelte wordt momenteel open gehouden door de zes organisaties die vorig jaar de handen in elkaar sloegen.

Er werden ook in het andere gedeelte van het gebouw al aanpassings- en verfraaiingwerken uitgevoerd zodat de locatie terug gebruikt kan worden voor een aantal projecten, zoals ‘De Rode Draad’. Ook in het Runcvoortpark, dat de directe omgeving van het Runcvoorthof vormt, komen er weer meer initiatieven tot stand, zoals het ‘Duveltjesstrand’ en de ‘Dag van het Park’.

Het district onderzoekt momenteel hoe aan het Runcvoorthof een duurzame bestemming kan gegeven worden, bij voorkeur met een publieke functie.

Een reactie achterlaten

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.