Opendeurdag Fort van Merksem met onthulling gedenksteen

Het Fort van Merksem, dat ooit een militair bolwerk was, is nu een recreatiedomein. Ongeveer 25 verenigingen zijn in het Fort gevestigd. Op zondag 21 september, organiseert het Bescherm- en actiecomité Fort van Merksem een opendeurdag in het thema van de Groote Oorlog en het districtsbestuur onthult een gedenksteen als herinnering aan de militairen die daar in WOI sneuvelden.

Het Fort van Merksem werd gebouwd in 1876. Tijdens de belegering in 1914 werden in en rond het Fort geen gevechten geleverd en werd het ook niet beschoten. Toen de Duitsers in oktober 1914 de zuidelijke forten van de gordel rond Antwerpen hadden veroverd en klaar stonden om de stad in te nemen, blies het Belgisch leger de aftocht. Ook de soldaten in het Fort van Merksem moesten weg. Luitenant Dethieu oordeelde dat het beter was om het munitiedepot op te blazen, zodat de obussen en de andere wapens ten minste niet in handen van de vijand konden vallen. Hijzelf en soldaat Stanislas Meeus uit Schoten moesten de klus klaren. Op 9 oktober 1914 legden zij een lont aan naar het  groot munitiedepot dat zich in het midden van het Fort bevond. Zodra de lont aangestoken was, liepen ze naar de uitgang. Maar … de lont was te kort. Ze waren nog geen 100 meter over de brug, toen de boel ontplofte. De mannen werden allebei gedood door neervallende betonblokken.

Om deze gebeurtenis te herdenken, onthult het districtsbestuur een gedenksteen. Dichter Maarten Inghels maakte speciaal voor deze gelegenheid een gedicht dat hij tijdens de onthullingsceremonie voordraagt.

Tijdens de opendeurdag zijn er geleide wandelingen met een gids die u de verborgen plekjes van het Fort laat zien. Voor deze gelegenheid is de oude ingang van het Fort terug vrijgemaakt en wordt een deel van de oude brug teruggeplaatst zodat U dit weekend een uniek zicht kan hebben op het Fort zoals in 1914. In de oude ingang is ook een tentoonstelling over het Fort en zijn militaire functie.

Vanaf de opening zorgen The Golden Band en de Belgian Blend Pipers voor een streepje muziek.

De verschillende verenigingen die in het Fort van Merksem huizen, stellen zich voor in het thema Groote Oorlog.

Een greep uit de verschillende activiteiten:

 • Oldtimers doen een rondrit en kunnen bezichtigd worden
 • donrehaecken: middeleeuwse groep zorgt voor kinderanimatie in Middeleeuwse tenue
 • De Merksemse Imkerij geeft sensibiliserende informatie over imkerij, natuurbehoud en honingbijen. Zij laten zien hoe de imkers in het verleden reisden met hun bijen.
 • Duikclub Diothron stelt oude duikpakken tentoon
 • De Kolveniersgilde houdt een schieting in klederdracht
 • Boxing Instruction Merksem zet een oude boksring
 • Den Deugniet zorgt voor een folkloristisch tintje
 • Het FotoAteljee organiseert een fototentoonstelling ’14 – ‘18
 • VK Atlanta voetbalt in outfit van 100 jaar geleden
 • Tijlschutters stellen twee kanonnen tentoon
 • Speleologie TRT: bunker speleologie

Vanaf 16 uur zijn er op het podium optredens voorzien van Kaddee, Dina Van Put, Music4Pleasure en een gastoptreden van Paul Huyghe, de zingende vuilnisman.

Opendeurdag Fort van Merksem
zondag 21 september, van 11 tot 22 uur

Programma onthulling gedenksteen
zondag 21 september
12.00 uur: samenkomst
12.15 uur: gedicht door Maarten Inghels
12.30 uur: toespraak door Gilbert Verstraelen
12.45 uur: kransneerlegging
13.00 uur: receptie

Een reactie achterlaten

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.