Asverstrooiing Van Heybeeckstraat

Koen De Cock (CD&V)

Op de Merksemse districtsraad van donderdag 15 december werd het voorstel van CD&V Merksem omtrent de mogelijkheid tot asverstrooiing op de oude begraafplaats in de van Heybeeckstraat unaniem goedgekeurd. Raadslid Koen De Cock diende het voorstel in en werd door meerderheid en oppositie gesteund. Het Merksemse bestuur gaat aan het stadsbestuur vragen om asverstrooiing mogelijk te maken op de voormalige begraafplaats.

De begraafplaats in de Van Heybeeckstraat wordt reeds enkele jaren aangepast in het kader van “Groen Hart Merksem” om deel uit van het Merksemse parkgebied. Door de aanwezigheid van de monumentale graven en de verschillende herdenkingsmonumenten, blijft dit echter een plaats met een bijzonder karakter. Daarom vroeg CD&V Merksem de mogelijkheid aan te bieden om ook hier asverstrooiing mogelijk te maken.

Crematie is reeds vele jaren in stad Antwerpen en bij uitbreiding in heel Vlaanderen de belangrijkste manier waarop we afscheid nemen van onze overledenen. Zo werd volgens statistieken van de federale overheidsdienst Economie in 2015  niet minder dan 67% van de overledenen in het Vlaamse gewest, gecremeerd.

Door dit toegenomen aantal crematies is er ook een hele evolutie geweest op vlak van afscheidsceremonie en herinneringstraditie na crematie. Uitstrooiing van de assen, bewaring in urne die al of niet wordt bijgezet of begraven zijn maar enkele voorbeelden. De vraag naar verstrooiing op andere plaatsen dan de klassieke, afgebakende velden op de actieve begraafplaatsen is zeer groot, maar niet zomaar toegelaten.

Recent werd in het Vlaams Parlement een decreet goedgekeurd waardoor de gemeentebesturen de mogelijkheid krijgen om zelf te bepalen op welke zones op het openbaar domein asverstrooiing toegelaten is. Hierbij wordt zeker ook gedacht aan oude begraafplaatsen.

CD&V Merksem heeft deze mogelijkheid onmiddellijk aangegrepen om via de districtsraad aan het stadsbestuur van Antwerpen te vragen om deze zones aan te duiden en hierbij, voor Merksem, zeker de oude, ‘inactieve’ begraafplaats aan de Van Heybeeckstraat mee op te nemen.

Op deze begraafplaats zijn reeds verschillende percelen ontruimd en het gebied maakt in het kader van Groen Hart Merksem, deel uit van onze parkgebied. Door de aanwezigheid van de monumentale graven en de verschillende herdenkingsmonumenten, blijft dit echter een plaats met een bijzonder karakter. Daarom zijn we ervan overtuigd dat we aan die mensen die hun assen in Merksem willen laten verstrooien, een mooi, bijkomend alternatief bieden door dit mogelijk te maken.

Een reactie achterlaten

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.