Merksem

Merksem huldigt striptekenaar Jeff Broeckx bij welverdiend pensioen

De Merksemse striptekenaar Jeff Broeckx (75), bekend van onder andere ‘Bessy’, gaat na een carrière van bijna 60 jaar op pensioen. Het district huldigde hem vandaag, zaterdag 10 februari.

Jeff Broeckx tekende zijn eerste strip, De Witte Hinde, al op elfjarige leeftijd. Op zijn zestiende ging hij als tekenaar aan de slag bij Standaard Uitgeverij, waar hij vooral schoolboeken illustreerde. In de jaren daarna tekende hij stripreeksen als ‘Serge’ en ‘Dag en Heidi’.

Het meest bekende werk van Broeckx is echter ‘Bessy’, een strip waarin de langharige collie Bessy en haar baasje Andy Cayoon allerlei avonturen beleven in het Wilde Westen. De strip werd gecreëerd door Willy Vandersteen en Karel Verschuere, maar vanaf 1970 nam Jeff Broeckx de productie ervan over. Dat resulteerde later ook nog in ‘Bessy Natuurkommando’, een modernere versie van Bessy met bijkomende personages.

In zijn latere carrière tekende Broeckx nog verhalen van ‘Musti’ en ‘Junior Suske en Wiske’.

In 2008 beloont de Vlaamse Onafhankelijke Stripgilde de tekenaar met een Stripvos, de prijs voor de meest opmerkelijke en rijkgevulde carrière.

Een reactie achterlaten

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.