Stad betaalt in juni 12 euro terug voor chippen huiskat

Juni is uitgeroepen tot chipmaand voor huiskatten. Elke Antwerpenaar die zijn kat dan laat chippen en registreren, kan een subsidie van 12 euro aanvragen. De stad wil eigenaars zo aanmoedigen om dit te laten doen.

Sinds 1 november 2017 moeten alle katten verplicht geïdentificeerd (gechipt) en geregistreerd worden voor ze 12 weken oud zijn. Een chip biedt tal van voordelen. Zo zorgt hij ervoor dat verloren gelopen katten sneller herenigd worden met hun baasje. Verder kunnen eigenaars van aangereden katten ook gemakkelijker opgespoord en verwittigd worden. Ten slotte kunnen gechipte katten niet meer anoniem achtergelaten worden.

“Het chippen van huisdieren is vooral belangrijk bij katten. Zij worden namelijk vaak pas na enkele dagen als vermist opgegeven, omdat zij wel vaker een tijdje ertussenuit knijpen”, stelt schepen Nabilla Ait Daoud. “Daarnaast wordt er niet vaak melding gemaakt van een gevonden kat. Beide factoren maken het erg moeilijk om het dier nog terug te vinden. Als de kat gechipt is, is de kans veel groter dat ze opnieuw herenigd wordt met haar baasje.”

Het inplanten van de chip gebeurt bij de dierenarts; daarna wordt hij geregistreerd in de centrale databank CatID. Wanneer de eigenaar verhuist, of wanneer de kat van eigenaar verandert, kunnen de gegevens gratis aangepast worden.

Op www.antwerpen.be/dieren vinden geïnteresseerden meer informatie, de voorwaarden en het aanvraagformulier. Klik hier voor de rechtstreekse link.

Een reactie achterlaten

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.