Basketcenter Gasthuishoeve opent zijn deuren in Merksem

Gloednieuwe thuishaven voor alle Antwerp Giants

Vanaf 17 september verhuizen 27 basketploegen van Antwerp Giants naar hun nieuwe thuishaven, het gloednieuwe Basketcenter Gasthuishoeve aan de Gasthuishoevestraat 71 in Merksem. Het sportcomplex omvat 3 indoorbasketbalvelden met een tribune voor 400 supporters, 1 buitenveld en een 3 on 3-veld, een fitness- en kineruimte en kleedruimtes. Naast het basketcenter komt een parkeerterrein voor 630 auto’s, dat ook kan worden ingezet bij evenementen in het nabijgelegen Sportpaleis en de Lotto Arena. Met het nieuwe basketcenter komt de stad Antwerpen tegemoet aan de nood aan extra sportruimte. De meer dan 5070 uren die de 27 ploegen voorheen op 9 locaties in de stad trainden, komen nu vrij voor andere gebruikers. Tegelijk krijgen de Antwerp Giants dankzij het Basketcenter de mogelijkheid om verder te groeien.

In het Basketcenter Gasthuishoeve in Merksem wordt binnenkort getraind door 27 Antwerp Giants-ploegen, waaronder ook de eerste ploeg. Vanaf 1 januari 2019 spelen 26 ploegen er ook hun wedstrijden. Dan zullen ook de cafetaria, het clubsecretariaat, een vergaderzaal en een videoruimte voor evaluaties zijn voltooid. De eerste ploeg blijft voor zijn wedstrijden gebruikmaken van de Lotto Arena. Het gebouw ligt naast de Gabriel Theunisbrug aan het Albertkanaal.

Antwerpen sportstad: een uitgebreid aanbod aan sportinfrastructuur
Met de realisatie van het Basketcenter Gasthuishoeve wordt extra zaalcapaciteit gecreëerd om aan de toenemende vraag van de Antwerpse sportievelingen te voldoen. “Door sportinfrastructuur te bouwen, te onderhouden en te beheren maakt de stad het voor iedereen mogelijk om te sporten in een comfortabele omgeving”, zegt burgemeester Bart De Wever. “Sporten en bewegen kan momenteel in een uitgebreid aanbod van stedelijke sportinfrastructuur: acht zwembaden, twee openluchtzwembaden, een twintigtal sporthallen en een vijftiental openluchtsportcentra. Om de nood aan extra sportruimte te verkleinen, werken we graag samen met privépartners.”

Nood aan extra sportruimte
“Een demografische omgevingsanalyse van de stad Antwerpen toonde aan dat het aantal jongeren onder de 10 jaar tussen 2002 en 2012 met 26% is toegenomen. Ook het aantal twintigers stijgt relatief sterk in de stad. We willen al deze jongeren de kans bieden om actief te sporten en lid te worden van een sportclub”, legt schepen voor sport Ludo Van Campenhout uit.

Door de groeiende interesse voor sport en de verjonging van de bevolking kampt Antwerpen met een gebrek aan zaalcapaciteit. Antwerp Giants gebruikte, als een van de grootste sportclubs in de Scheldestad, voor zijn trainingen en wedstrijden in totaal meer dan 5070 terreinuren aan capaciteit in 9 verschillende zalen in het Antwerpse.

“Toen de Antwerp Giants twee jaar geleden het plan kwamen voorleggen om de clubactiviteiten te centraliseren in een nieuwe zaal, waren we dat idee meteen genegen”, vervolgt schepen Van Campenhout. “Uiteraard zijn er de voordelen voor de Antwerp Giants zelf, maar ook de andere sporttakken profiteren mee, want voor hen komt er eenzelfde aantal beschikbare uren vrij in de sporthallen waar de Giants trainden en speelden.”

Prioritair gebruik door Antwerp Giants in samenwerking met privépartner
“Onze natuurlijke groei remde af doordat we wegens een gebrek aan beschikbare trainingslocaties nieuwe spelers dienden te weigeren”, licht Roger Roels, voorzitter van Antwerp Giants vzw, toe. “Om onze 27 ploegen te laten trainen, sportkampen te organiseren in de zomermaanden, onze topsportwerking op het seizoen voor te bereiden en onze jeugdploegen hun thuiswedstrijden te kunnen laten spelen, drong een oplossing zich op. Die hebben we in dit nieuwe Basketcenter gevonden.”

De stad Antwerpen deed een openbare oproep om de meest geschikte kandidaat te vinden om deze sportcluster te realiseren. De nv Antwerps Sportpaleis werd als beste kandidaat geselecteerd, kreeg tegen betaling de gronden in erfpacht toegewezen en sloot vervolgens een samenwerkingsovereenkomst op lange termijn af met Antwerp Giants vzw. Zij worden de prioritaire gebruiker van de zaal.

“Hier zullen alle trainingen en vanaf 2019 ook de wedstrijden van onze ploegen plaatsvinden. Zowel de dames eerste ploeg in eerste klasse, de heren tweede ploeg in tweede klasse en al onze jeugdploegen komen hier op het parket. Onze jonge spelers krijgen hier de kans om spelers van de eerste ploeg te ontmoeten. Ook onze eersteklassers van Telenet Giants Antwerp verhuizen voor hun trainingen van de Arenahal in Deurne hiernaartoe. Zij blijven hun wedstrijden wel spelen in de Lotto Arena. Door de grotere verbondenheid die zo ontstaat, zal het Basketcenter Gasthuishoeve bijdragen tot een sterkere identiteit en eigenheid van onze club”, verduidelijkt Roger Roels.

Belangrijk basketcentrum
“Antwerp Giants heeft een wijdverbreide faam en krijgt erkenning als club met een van de beste opleidingen in Vlaanderen. We gaan er prat op hofleverancier te zijn van de Young Lions, de nationale ploegen bij de jeugd. In de recente Europese kampioenschappen U20, U18 en U16 leverde de club meer dan 1/3 van de spelers. In de nieuwe sporthal zal onze club de opleiding en begeleiding van toptalenten verder en beter kunnen omkaderen. Het centraliseren van alle opleidingen op één locatie voedt de ambitie van Antwerp Giants om van deze sporthal het belangrijkste basketcentrum van Vlaanderen te maken wat opleiding van toptalent betreft”, zegt een vastberaden Roger Roels.

De zaal zal echter niet uitsluitend voor Antwerp Giants ter beschikking staan, maar zal ook voor andere sportieve activiteiten worden ingezet. In de zomerperiode zal de infrastructuur worden aangewend voor de organisatie van basketkampen. Ook de nationale ploeg, Belgian Lions, en de nationale jeugdploegen zullen er trainen en mogelijk (oefen)wedstrijden spelen.

Parkeerterrein en bereikbaarheid
“De realisatie van het basketcenter wordt gekoppeld aan een vergunning voor de aanleg van een parkeerterrein voor 630 auto’s. Veel ruimer dus dan nodig voor de sportzaal zelf, maar eveneens makkelijk te benutten door bezoekers van het Sportpaleis en de Lotto Arena vlakbij”, zegt Jan Van Esbroeck, CEO van de nv Antwerps Sportpaleis.

Deze parking wordt gefaseerd aangelegd en zal vanaf midden 2020 volledig beschikbaar zijn. Vanaf november 2018 zullen in een eerste fase 340 plaatsen beschikbaar zijn.

Het Basketcenter Gasthuishoeve is ook gemakkelijk bereikbaar met het openbaar vervoer. De nabijgelegen halte Gasthuishoeve wordt bediend door 3 tramlijnen. De sporters geraken gemakkelijk op de trainingen en de wedstrijden met tram 2, 3 of 6.

Buffer tussen industrie en woongebied
Ook districtsburgemeester Luc Bungeneers is tevreden met de nieuwe sportcluster: “Het Basketcenter Gasthuishoeve maakt deel uit van een grotere sportsite waar ook volledig vernieuwde faciliteiten, inclusief een kunstgrasveld voor voetbalclub FC Merksem, voorzien zijn. Het Basketcenter is bovendien strategisch ingeplant. Het vormt een zachte, groene en architecturaal mooie buffer tussen de harde industriële site aan het Albertkanaal en het Merksemse woongebied. Het zorgt ervoor dat een wat verwilderde zone een positieve metamorfose heeft ondergaan.”

Realisatie en verder verloop
Voor de realisatie van het nieuwe Basketcenter deed de nv Antwerps Sportpaleis een beroep op abv+architecten, dat een efficiënt en duurzaam gebouw heeft uitgetekend. De bouwwerkzaamheden werden toegewezen aan de combinatie Cordeel-Aertssen en werden, na wat voorbereidende werken, begin april 2018 aangevat. Er werd voorrang gegeven aan de realisatie van de sportieve infrastructuur, zodat in september de trainingen in de nieuwe zaal kunnen worden gestart. Eind dit jaar zullen de andere delen van het gebouw, zoals kantoren en cafetaria, de publiekszone en de buitenaanleg worden opgeleverd.

Een reactie achterlaten

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.