Wijzigingen in Antwerps parkeerreglement

De gemeenteraad keurde enkele wijzigingen in het Antwerps parkeerreglement goed. De grootste is dat bestuurders vanaf midden juli een parkeerticket voor 1 of 4 weken kunnen aankopen.

Het nieuwe stedelijke parkeerreglement is vanaf 1 juli van kracht en bevat enkele belangrijke wijzigingen. Bestuurders die regelmatig binnen één bepaalde zonecode parkeren, zullen vooraf een parkeerticket voor 1 of 4 weken kunnen aankopen. In de rode tariefzone (centrum) zal een minimale onderbreking van één uur gelden tussen 2 parkeersessies. De 10 minuten gratis parkeren zullen ook via app beschikbaar zijn. Daarnaast zal het minimum te betalen bedrag van 0,20 euro aan de parkeerautomaten worden geschrapt.

Vooraf betalen voor parkeren op straat

De stad rolt in juli een prepaid-systeem uit voor parkeren op straat in de vorm van week- en 4-wekentarieven. Deze formule maakt het dagelijks of frequent parkeren in 1 bepaalde zonecode gemakkelijker. Gebruikers moeten niet meer bij elke parkeerbeurt een transactie opstarten en beëindigen.

Het week- of 4-wekentarief is enkel geldig voor één nummerplaat binnen één bepaalde zonecode in de groene of roze tariefzone. Voor de winkelstraten, zones met schijfparkeren, rode en gele tariefzones zijn géén week- of 4-wekentarieven beschikbaar.

Een weektarief geldt voor 7 opeenvolgende kalenderdagen. Het te betalen bedrag is berekend op basis van 5 betalende dagen. Een 4-wekentarief geldt voor 28 opeenvolgende kalenderdagen, waarbij het tarief is berekend op basis van 20 betalende dagen. De week- en 4-wekentarieven zullen voorlopig enkel door de provider 4411 (Be-Mobile) worden aangeboden, vanaf midden juli.

Tariefzone Uren Dagtarief voor 10 uur parkeren (incl. 21% btw) Weektarief (incl. 21% btw) 4-wekentarief (incl. 21% btw)
Lichtgroen 09u – 19u € 13,60 € 68,00 € 272,00
Lichtgroen 09u – 22u € 13,60 € 68,00 € 272,00
Donkergroen 09u – 19u € 5,00 € 25,00 € 100,00
Donkergroen 09u – 22u € 5,00 € 25,00 € 100,00
Roze – De Merksemse parkeerzone valt hieronder 09u – 19u € 3,50 € 17,50 € 70,00

 

Onderbreking van 1 uur in de rode tariefzone

In het centrum van Antwerpen geldt het rode parkeertarief. Bestuurders mogen hier maximaal 3 uur parkeren aan een stijgend tarief. Het eerste uur kost 2 euro, het tweede uur 3 euro en het derde uur 5 euro. In het centrum is er een hoge parkeerdruk. Via dit tarief worden bestuurders ontmoedigd om hier lang op straat te parkeren.

Vanaf 1 juli zal in de rode zone een minimale onderbreking van 1 uur gelden tussen 2 parkeersessies. Hierdoor kunnen bestuurders niet meermaals na elkaar enkel het eerste en dus ook goedkoopste uur betalen. Bovendien kan zo de maximale parkeertijd van 3 uur niet meer overschreden worden door aansluitend een nieuwe parkeersessie te starten zonder het voertuig te verplaatsen. Bestuurders kunnen nadat ze zich verplaatst hebben naar een andere zonecode daar wel onmiddellijk een nieuwe parkeersessie starten, ook binnen de rode zone.

10 minuten gratis parkeertijd nu ook via app

In bepaalde tariefzones hebben bestuurders dagelijks één keer recht op 10 minuten gratis parkeertijd. Voor deze gratis parkeertijd moet een sessie gestart worden aan een automaat. Vanaf 1 juli kunnen bestuurders de gratis tijd ook starten via app. Via sms is dat niet mogelijk, omdat daar altijd transactiekosten aan verbonden zijn.

Geen minimumbedrag aan parkeerautomaten

Het minimum te betalen bedrag van 0,20 euro aan de parkeerautomaten wordt geschrapt vanaf 1 juli. Bij de oude parkeerautomaten was een inworp van minstens 0,20 euro nodig om een parkeersessie te starten. Bij de nieuwe automaten kan enkel met kaart worden betaald, dus is dit minimumbedrag is niet langer vereist.

Een reactie achterlaten

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.