Molenlei wordt fietsstraat

Het Antwerpse college besliste versneld werk te maken van de aanleg van nieuwe fietsstraten. De stad wil daarmee het comfort voor fietsers op het vlak van ‘social distancing’ garanderen en ook de doorstroming van het fietsverkeer verbeteren. De nieuwe fietsstraten zullen immers zoveel mogelijk op elkaar aansluiten, en de verbinding maken met bestaande fietsroutes. Het aantal kilometers fietsstraten in de stad verhoogt hiermee met 19 km: van 4,5 km naar 23,5 km. In Merksem komt er één nieuwe fietsstraat bij, de Molenlei. Aangezien een fietsstraat veiliger is voor fietsers is er nu een goed en veilig alternatief om de Oude Barreellei te vermijden.

Andere Antwerpse straten die als fietsstraat ingericht worden:

  • fietsas Zurenborg/Kievit: Pretoriastraat – (Grotehondstraat) – Oostenstraat- Baron Joostensstraat – Van Immerseelstraat;
  • fietsas parallel Leien: Balansstraat – Kielsevest tussen de Balansstraat en de Montignystraat;
  • missing links fietsostrade 13 Antwerpen/Boom: Commandant Van Laethemstraat – Fodderiestraat;
  • missing link Veer Hoboken: Zaatlaan – Karel Duboislaan – Hertoglei;
    fietsstraat Molenlei;
  • missing link fietsostrade 107 Antwerpen/Ranst: Peter Benoitlaan – Nieuwe Donk – Vaartweg – Wouter Haecklaan – Cornelissenlaan;
  • fietsas Hoboken/Wilrijk: Spoorweglaan (van Jozef Hermanslei tot Groenenborgerlaan) en Bosheidelaan – Den Brem – Salesianenlaan – Eikenlei – Meerlenhoflaan – Walstraat – Antverpiastraat – Vinkenveldplein- Vinkenveldstraat;
  • fietsas zuiden/oosten binnenstad: Jozef Liesstraat – Halfmaanpleintje – Belegstraat – Haantjeslei – Van Schoonbekestraat – Markgravelei (tussen Van Schoonbekestraat en Karel Oomsstraat) – Doornelei – Sint-Hubertusstraat – Frederik De Merodestraat (tussen Sint-Hubertusstraat en Frederik de Merodeplein) – Frederik de Merodeplein – Belpairestraat – Eikelstraat – Waterfordstraat – Boomgaardstraat (tussen Van Luppenstraat en Cobdenstraat) – Cobdenstraat – Transvaalstraat – Tramplein – Lange Altaarstraat;
  • fietsas noorden binnenstad: Gasstraat – Sint-Jobstraat – Essenstraat – Korte Dijkstraat – (verknoping met fietsstraat Lange Dijkstraat)

Sensibilisering en duidelijke markeringen

De stad wil inzetten op de sensibilisering van alle weggebruikers in deze fietsstraten. Concreet zullen er informatiebordjes in het zicht van de fietsers en automobilisten gehangen worden waarop vermeld staat dat de wagen een fietser niet mag voorbijsteken in de fietsstraat.

Deze zomer worden bovendien in alle fietsstraten, de bestaande en de nieuwe, markeringen op de rijbaan aangebracht in de vorm van een fiets met dubbelrichtingpijlen. Daarnaast zullen de komende maanden alle dubbelrichtingsfietspaden gemarkeerd worden met een onderbroken middellijn. Fietsers én automobilisten zullen zo de straten beter herkennen waar fietsers in 2 richtingen mogen rijden.

Een reactie achterlaten

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.