Recyclagepunt: het mini-recyclagepark vlakbij

De stad Antwerpen lanceert een nieuw initiatief om recycleren nog makkelijker te maken: het recyclagepunt. Dat is een mobiele container die de stad rondreist en elke weekdag op een andere plek staat. Naast pleintjes en straten staat het recyclagepunt ook op een aantal Antwerpse markten.

Bewoners kunnen er van 8 tot 13 uur terecht met spullen die in een boodschappentas passen en waarvoor men niet hoeft te betalen in een recyclagepark. Het gaat om frituurolie, batterijen, hout (max. 1 meter), ijzer (max. 1 meter), harde plastic, piepschuim, kledij , porselein, drinkglazen, klein gevaarlijk afval, kleine elektro en herbruikbare/herstelbare goederen, zoals speelgoed.

Fons Duchateau, schepen voor stads- en buurtonderhoud : “Niet iedereen geraakt makkelijk op het recyclagepark, bijvoorbeeld omdat men geen auto heeft, slecht te been is of de werking niet kent. Een manier om de drempel om goed te recycleren te verlagen, is het recyclagepark dichter bij de burger te brengen. We doen dit reeds met de pop-uprecyclageparken. Met het recyclagepunt gaan we verder op hetzelfde pad.”

In vergelijking met de 8 stedelijke recyclageparken en de pop-uprecyclageparken is dit systeem mobieler en flexibeler inzetbaar. Het recyclagepunt kan op meer locaties in de stad opgesteld worden. Hierdoor worden meer mensen bereikt. Bovendien kan de container makkelijk ingezet worden bij acties zoals Lentepoets, markten, geefpleinen …

Het is niet mogelijk om alles naar een recyclagepunt te brengen, wel spullen die in een boodschappentas passen en waarvoor u niet hoeft te betalen in een recyclagepark, zoals:

 • frituurolie
 • batterijen
 • hout (max. 1 meter)
 • metalen (max. 1 meter)
 • harde plastic
 • piepschuim
 • kledij (in een zak)
 • porselein (enkel borden en tassen, geen ander steenpuin)
 • drinkglazen
 • klein gevaarlijk afval
 • klein elektro
 • herbruikbare en herstelbare goederen

Voor Merksem staan dit jaar volgende data en locaties op de planning:

Do 16/07 Gagelveldenstraat
Di 28/07 11 Novemberstraat (markt)
Vrij 14/08 Lange Bremstraat
Di 25/08 Sint-Franciscusplein
Ma 31/08 Taxandriastraat
Di 8/09 Distelhoek
Di 22/09 Sint-Franciscusplein
Do 8/10 Gagelveldenstraat
Di 20/1011 Novemberstraat (markt)
Vrij 6/11 Lange Bremstraat
Di 17/11 Sint-Franciscusplein
Ma 23/11 Taxandriastraat
Di 1/12 Distelhoek
Di 15/12 Sint-Franciscusplein
Do 31/12 Gagelveldenstraat

Op www.antwerpen.be/recyclagepunt kunt u terecht voor alle data en locaties.

Een reactie achterlaten

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.