River Skimmer moet Merksem Dok proper houden

Milieuvereniging River Clean Up, gekend van hun maandelijkse acties waarbij ze in de omgeving van waterlopen zwerfvuil oprapen, heeft in het dok aan de Oostkaai te Merksem de eerst River Skimmer geplaatst. Dit systeem werkt zoals een grote zwembadskimmer en is 24u op 24u en 7 dagen op 7 dagen actief met het opruimen van drijvend afval. Het toestel werd gisteren ingehuldigd, dit ging samen met een actierond sluikstort en hondenpoep in de omliggende wijk.

Het toestel werd geplaatst in een hoek van het dok waar door stroming en wind een ‘hotspot’ voor zwerfafval in het water ontstaat. De River Skimmer werkt met een opslagcontainer waarin afval wordt opgezogen. Dat gebeurt via de continue instroom van water, waardoor het afval niet kan ontsnappen. Het principe is gelijkaardig aan dat van zwembadfilters.

Eens de opslagcontainer vol is, kan men het toestel omhoog liften en zo het afval verwijderen. Het systeem zuivert 500 liter per minuut, 800 kubieke meter per dag, of iets minder dan 300.000 kubieke meter per jaar.

Eigenlijk werd het toestel in juli vorig jaar al voor het eerst in het water gelaten, maar het moest toen nog uitgebreid getest worden en aangepast om in te spelen op veranderingen in het waterpeil. Woensdag werd de machine officieel in gebruik genomen.

Een reactie achterlaten

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.