Tuinstraat Gagelveldenstraat

Stad Antwerpen voorziet onder het project “Antwerpen Breekt Uit” de mogelijkheid om een tuinstraat in te richten in samenwerking met het district om straten en pleinen klaar te stomen voor de toekomst. In het district Merksem werd de Gagelveldenstraat, het gedeelte woonerf tussen de Houthulststraat en de Kluizeveldenstraat, geselecteerd. Deze tuinstraat wordt samen met de bewoners maximaal “verblauwd” en “groen” ingericht. In een tuinstraat is het fijn wonen. Op 1 december is er een toonmoment van de huidige plannen.

Antwerpen Breekt Uit
Aangename straten en pleinen die zorgen voor verkoeling, meer groen en water. Dat is wat de stad met ‘Antwerpen Breekt Uit’ wil realiseren. Dankzij dit project worden stukken straat of verharde pleinen vervangen door groen of door waterdoorlatende materialen. Meer ruimte voor water en groen zorgt niet alleen voor meer woonkwaliteit, maar ook voor een veilige opvang van overvloedige regen of verkoeling tijdens warme zomerdagen. Op sommige plaatsen kan het opgevangen water tijdens extreme droogte worden hergebruikt.

Een tuinstraat?
De straat maximaal vergroenen en verblauwen is een belangrijke maatregel om zich aan te passen aan de wijzigingen van het klimaat zoals wateroverlast door grote buien of hittestress door onder andere warme zomers. Dit kan door het inrichten van plantvakken, bomen, grasperkjes, klimplanten, groenslingers, opvang van regenwater door regentonnen, ondergrondse wateropvang… Een steen wordt vervangen door groen. Zo kan water in de grond dringen en kan een boom of struik het nodige water krijgen. In een tuinstraat zoeken we samen hoe groen, wateropvang, voetgangers, fietsers, auto’s, kinderen, contact met buren… een plaats krijgen in de straat. Een tuinstraat is een fijne straat om te wonen en te vertoeven.

Bewonersmoment voorontwerp 1 december 2022
De bewoners worden uitgenodigd om naar de plannen van het voorontwerp te komen kijken op donderdag 1 december 2022 om 19.30u in de Gagelveldenstraat. Bewoners kunnen tot 25 november 2022 inschrijven via wijkoverleg.merksem@antwerpen.be .

Een reactie achterlaten

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.