Merksemse cultuurprijzen 2023 uitgereikt

District Merksem en de cultuurraad reiken jaarlijks de Merksemse cultuurprijzen uit. De jury kende dit jaar de cultuurprijs toe aan de tentoonstelling ‘Ik wist niet dat ik een onkruid was’ van de Colombiaans-Merksemse illustratrice Laura Vargas. De jongerenprijs gaat naar de kortfilm ‘Buurman Kip’ van geëngageerde Merksemnaar Hugo Goedemé. Zij ontvingen hun prijs op donderdag 29 februari in het districtshuis. ?

Expo ‘Ik wist niet dat ik een onkruid was’

In het najaar van 2023 maakte Laura Vargas de expo ‘Ik wist niet dat ik een onkruid was’ in cultureel ontmoetingscentrum Merksemdok. De expo gaat over een kruid dat in haar geboorteland Colombia de basis is voor een bekende soep, maar in België als onkruid wordt beschouwd. Aan de hand van deze metafoor onderzocht ze welke invloed migratie heeft op iemands identiteit en op gerechten en tradities uit verschillende culturen. De bekende Colombiaanse soep ontstond namelijk door de vele invloeden uit andere culturen, mogelijk gemaakt door migratie door de jaren heen. Laura schreef over dit actuele thema een gedicht, borduurde kunstwerken en creëerde 18 prachtige canvassen met waterverf.

Kortfilm ‘Buurman Kip’

De jongerenprijs gaat dit jaar naar Merksemnaar Hugo Goedemé voor zijn kortfilm ‘Buurman Kip’ die hij samen met 10 leerlingen van basisschool JOMA maakte. Het verhaal speelt zich af rond het Hofke Van Roosendael in het Gemeentepark van Merksem. Daar woont graaf Theodoor met zijn wereldberoemde kip. De kinderen uit de buurt hebben het geregeld aan de stok met graaf maar na een tijdje krijgen ze hem toch overtuigd om zijn kip te tonen.

De kinderen die meewerkten kregen door hun rol de kans om op leuke manier de Nederlandse taal te leren. Een grote boost voor hun zelfvertrouwen! Hugo Goedemé organiseert al heel zijn leven sociale projecten. Met deze film won hij al een prijs op het Antwerp International Short Film Festival 2023, en nu verdient hij ook de Merksemse culturele jongerenprijs 2023.

Een reactie achterlaten

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.