Start to Eat for Kids laat leerlingen gezond eten

start2eat4kids-logo.jpgIn het vijfde en zesde leerjaar van de lagere scholen Het Laerhof en Melgesdreef en in de eerste graad van het Koninklijk Atheneum gaan ouders, leerkrachten en leerlingen aan de slag met een eetplan. Bedoeling is de kinderen deze week dagelijks 5 gezonde maaltijden per dag voor te schotelen. Hiervoor gebruikt men het Start to Eat for kids® programma, een eetplan voor een vijfdaagse schoolweek.

Start to Eat for kids® is een nieuw initiatief om kinderen, leerkrachten en ouders te leren dat evenwichtige voeding ook lekker, speels en afwisselend kan zijn. Ze is in de eerste plaats bedoeld voor de 3de graad van het basisonderwijs, zeg maar de leeftijd 10-12 jaar. Maar ook andere leerjaren kunnen ermee aan de slag.

Start to Eat for kids® is een gedetailleerd eetplan voor een hele schoolweek.

Het zet de theoretische voedingsaanbevelingen van de actieve voedingsdriehoek voor kinderen van het basisonderwijs om in concrete actie. Het vormt daarom een ideale basis voor een project rond gezonde voeding in de school. De leerkracht kan het eetplan kaderen in themalessen of in een schoolactiviteit over gezonde voeding.

Vanaf september 2007 wordt van de Vlaamse scholen verwacht dat ze zich inspannen om een gezondheidsbeleid uit te stippelen op maat van hun leerlingen. Maar hoe begin je aan een gezondheidsbeleid op school? Welke concrete acties kunnen aan bod komen? Er is heel wat informatie beschikbaar. Start to Eat for kids® tracht de leerkrachten wegwijs te maken in deze overvloed door een overzicht te geven van de meest relevante websites met achtergrondinformatie en lesmateriaal.

Het is de bedoeling dat de kinderen op school maar ook thuis met gezonde voeding leren omgaan en ook écht gaan meehelpen bij het koken. Thuis kunnen de ouders de avondmaaltijden samen met hun kind(eren) klaarmaken voor het hele gezin. Dit betekent dat de ouders tijdig over dit project ingelicht worden en zelf het eetplan ontvangen.

De filosofie : iedereen moet kunnen meedoen! Daarom zijn alle recepten eenvoudig en alle ingrediënten betaalbaar!

De scholengemeenschap in Merksem (Basisschool Laerhof, basisschool Melgesdreef en Koninklijk Atheneum Merksem) gaat voor het eerst met dit project aan de slag. Gedurende een hele week (12-16 november) wordt er over tafelmanieren, composteren, voeding en cultuur en nog veel meer gesproken in de lessen. Er worden ook tienuurtjes, lunches en vieruurtjes op school klaargemaakt! In totaal doen er bijna 300 kinderen mee aan Start to Eat for kids®.

Meer info voor leerkrachten: het pakket kan opgevraagd worden op 015/50 42 50 of info@start2eat.be.
Meer info voor ouders: het pakket is voornamelijk voor scholen bedoeld en moet ook via de leerkracht opgevraagd worden, maar voor een aantal leuke kinderrecepten uit het project: klik hier!

Alle informatie over Start to Eat for kids® vindt u hier.

Een reactie achterlaten

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.