Infodagen nieuwe pompstations

Ter hoogte van het Lobroekdok en het Albertkanaal start dit voorjaar de bouw van twee nieuwe pompstations. De stations gaan het water van het Schijn overpompen in het Lobroekdok en het Albertkanaal. Dat zal de kans op overstromingen in Merksem en Ekeren sterk verminderen. De Beheersmaatschappij Antwerpen Mobiel (BAM) coördineert de werken en licht tijdens enkele infodagen en -avonden alles toe.

‘t Schijn loopt in de buurt van Antwerpen grotendeels door een koker. Die wordt binnenkort ter hoogte van het Lobroekdok afgesloten. Twee nieuwe vijzelgemalen zullen het water er overpompen in het Lobroekdok en het Albertkanaal. Daardoor komt de koker verderop droog te staan. Het gedeelte dat van het Lobroekdok langs de Ring naar het knooppunt E19-A12 loopt, wordt een bufferbekken. Het heeft een opslagcapaciteit van ruim 40.000 m³. Door dat bufferbekken vermindert de kans op overstromingen bij zware regenval heel sterk.

Deze ingreep past in de voorbereiding van de Oosterweelverbinding. Als de koker onderbroken wordt, kunnen de pijlers voor de Oosterweelverbinding hem ook niet meer beschadigen.

Infodagen en -avonden

Tijdens drie infodagen in Ekeren en Merksem wordt de hele operatie toegelicht op infopanelen. U verneemt ondermeer hoe de ingreep de kans op overstroming vermindert.
Deskundigen van de BAM staan u te woord. Tijdens de avondsessies licht een panel van experten alles toe in woord en beeld. Al uw vragen over het waterbeleid in Antwerpen worden beantwoord.

De infodagen worden ingericht door de BAM, in samenwerking met de Vlaamse Milieumaatschappij, Aquafin, Stad Antwerpen en Provincie Antwerpen.

 • Infodagen
  • ma 18/2 van 12 tot 17 uur
   Parochiecentrum De Nobele Donk, Jozef
   Ickxstraat, Ekeren
  • wo 20/2 van 10 tot 15 uur
   Districtshuis Merksem, Burg J. Nolfplein
 • Avondsessies
  • di 19/2 om 18 en 19.30 uur
   Parochiecentrum De Nobele Donk, Jozef
   Ickxstraat, Ekeren
  • wo 20/2 om 18 en 19.30 uur
   Districtshuis Merksem, Burg J. Nolfplein

schrijf voor de avondsessies vooraf in via info@antwerken.be (vermeld naam, telefoonnummer, aantal personen, dag en uur) of tel. 03 201 65 82 (elke werkdag
tussen 10 en 15 uur).

Meer informatie

 • Vlaamse Infolijn 1700 (gratis, elke werkdag van 9 tot 19 uur)
 • www.antwerken.be (rubriek Oosterweelverbinding).

Een reactie achterlaten

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.