Herten worden verkocht

In Merksem vind je nogal wat dieren. Zo kan je naar het gemeentepark voor vogels, eenden en geiten. In het Fortje kan je o.a. terecht voor damherten. En van die laatste zijn er teveel. Dit niet alleen in het Fortje, maar ook op andere plaatsen zoals het Nachtegalenpark. Een deel, 19,  van de herten wordt verkocht om de overblijvers extra ruimte te bezorgen. Hiermee werkt de stad aan een diervriendelijk imago en komen ze tegemoet aan de wet van het dierenwelzijn.

Enigste probleem is dat de firma die de herten ging overkopen in opspraak kwam. Normaal zou het stadsbestuur de herten verkopen aan de Zottegemse dierenspeciaalzaak Vogelweelde. Deze zou ze dan doorverkopen aan andere dierenparken.  Maar de krant Het Nieuwsblad ontdekte enkele zaken over de firma.

De dierenspeciaalzaakheeft blijkbaar geen  al te beste reputatie bij Oost-Vlaamse dierenrechtenactivisten. De zaakvoerder werd vorig jaar veroordeeld vanwege handel in illegale vogels, onder meer de zeer zeldzame ortolaan en kortteenleeuwerik.

Daarnaast nam de federale dierenwelzijninspectie er vorig jaar drie rendieren en één Chinese waterree in beslag. Die werden veilig naar het Natuurhulpcentrum Opglabbeek overgebracht. Deze dieren mogen normaal niet gehouden of verhandeld worden, omdat aan hun verblijf hoge eisen zijn verbonden. Ze werden in Vogelweelde in een té kleine en te vochtige stal gehouden, met te weinig plaats om hun poten te strekken. Eén rendier en één waterree bleken bij de controle mysterieus verdwenen te zijn. Volgens de inspectie waren ze gestorven of illegaal verkocht.

Na het uitkomen van deze informatie werd beslist om de verkoop op te schorten. Men onderzoekt momenteel uit hoe het verder moet en of de beweringen gegrond zijn.

Een reactie achterlaten

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.