Voetbal 1e Provincial​e, K Merksem SC-Wijnege​m 2-1

Wanneer wordt Merksem zelfbewust?

Het werd uiteindelijk maar 2-1 via een uiterst late goal van de wederom voortreffelijke Abdullay Demba, maar die magere score had de thuisploeg voornamelijk aan zichzelf te wijten. Het kwaliteitsverschil tussen Merksem SC en de jonge helden van Wijnegem was vooral in het eerste kwartier pijnlijk duidelijk, maar hoezeer de in oranje geklede gastheren de bezoekers in het geel-blauw ook overklasten: in doelpunten werd het niet uitgedrukt. Sterker nog: nadat de Merksemse storm na een minuut of twintig wat ging liggen namen de jeugdige bezoekers van over het kanaal het initiatief in handen en was er in de 33e minuut zelfs de uiterst brutale openingsgoal van Yedi Diensi. De manier waarop die treffer tot stand kwam was illustratief voor de kwijnende concentratie van de thuisploeg. De linksback (voor de gelegenheid in de aanval geposteerd) van Wijnegem mocht na een corner geheel vrij inkoppen vanaf de rand van de kleine backlijn. Ontoelaatbaar maar wel gewoon 0-1.

In het verdere verloop van de eerste helft kreeg Merksem het lek vervolgens niet boven, maar in de pauze waren de wijze woorden van coach Mick Wuyts blijkbaar voldoende om het spoor van de eerste vijftien minuten weer op te pikken, want vanaf het eerste fluitsignaal was het weer alles Merksem wat de klok sloeg. En het resultaat liet niet lang op zich wachten. In de 54e minuut mocht de wederom kilometers vretende Liam Goossens vanaf de rechter kant ongehinderd voorzetten. Zijn center verdween even in de kluts voor het doel van Philippe Swolfs en viel dan voor de voeten van de tot dan toe onschadelijke Miles Vissers. Deze vrije kans liet de junior zich echter niet ontgaan, en met een droge knal vanuit de draai liet hij Swolfs kansloos en zette hij Merksem op weg naar meer.

Dat meer liet evenwel eventjes op zich wachten. Een dubbele wissel van coach Mick Wuyts bracht aanvankelijk namelijk niet meteen het gewenste resultaat. De Merksemse trainer bracht Demba voor de onzichtbare Ken Beyens en liet Gregory Van Overmeire na vier maanden afwezigheid zijn rentree maken op de plaats van Sacha Vervecken. De vervanging van Vervecken werd niet door iedereen even goed begrepen, en ook coach Wuyts moest na afloop erkennen dat een hoog niveau bij de reserven niet direct een naadloze aansluiting in de 1e ploeg garandeert. Van Overmeiren had het moeilijk, pakte snel een gele kaart, maar herpakte zich en viel verder niet meer uit de toon.

Dat laatste deed wel Yorgo Vanhove, maar dan in positieve zin. Zijn dieptepass in de 86e minuut was uiterst precies en afgemeten, en zo een groot deel van de winnende treffer van Abullay Demba. De Malinees zag zijn eerste poging nog gekeerd door Swolfs, maar de rebound viel pardoes voor zijn voeten en zonder te aarzelen plaatste hij zijn tweede poging wel juist tussen de palen: 2-1.

In de vier minuten plus de extra tijd die volgden geloofde Wijnegem het verder wel, en nadat Vanhove met twee schoten van afstand nog in de buurt van een derde Merksemse treffer kwam haalde alles wat de thuisploeg goed gezind was opgelucht adem. Met de vierde overwinning in vijf wedstrijden is er nu een serieus gaatje naar de onderste ploegen, maar wetende dat de Antwerpse ploegen in Bevordering niet zo heel goed bezig zijn blijft het voor SC wichelroede lopen. En dat is maar goed ook. Het houdt de spanning erin en zorgt ervoor dat men niet alleen des keizers baard als inzet heeft.

Het is nu wachten tot Merksem SC eindelijk zelfbewust wordt en begint in te zien dat het verschil met de vierde plaats in de rangschikking echt nog maar vier puntjes is, en men de kwaliteit in huis heeft om die vierde plaats na dertig wedstrijden voor zich op te eisen.

AP

Een reactie achterlaten

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.