Voetbal, 1e Provinciale: K Merksem SC-Gooreind 2-2

Zeer goed Merksem SC geeft winst uit handen

In het tennis worden de hardste aces vaak teruggeslagen, in het wielrennen eindigen de spectaculairste en meest heroïsche ontsnappingen vaak net voor de streep en in het voetbal kan het gebeuren dat een ploeg zijn beste wedstrijd van het seizoen speelt – en niet wint. Dat overkwam gisteravond de 1e ploeg van Merksem SC. Vooral in de eerste helft, en in delen van de tweede, werden de bezoekers helemaal aan flarden gespeeld, maar na 90 minuten hadden beide teams twee treffers achter hun naam staan en was een puntendeling het gevolg.

De goede wedstrijd van de ploeg van coach Mick Wuyts was daarbij de verdienste van het hele team, waarin niemand in negatieve zin uit de toon viel, en enkelen een niet eerder vertoonde prestatie op de mat legden. Abdullay Demba verloor geen enkel kopduel en was met twee assists weer zeer belangrijk, Miles Vissers vertoonde een uitzonderlijke werklust en op het middenveld liepen Sacha Vervecken en Mersad Karahmet elk gaatje dicht dat er dicht te lopen viel. Maar door deze vier eruit te lichten doen we rest van de ploeg tekort.

Het was echter ook juist door die goede wedstrijd dat er na afloop heel wat boze gezichten te zien waren. Er werd namelijk niet gewonnen en dat was de enige smet op een wedstrijd die pure reclame was voor het voetbal in 1e Provinciale. Dat het Jef Mermansstadion daarbij goed gevuld was was natuurlijk alleen maar goed voor de toeschouwersaantallen in de drie thuiswedstrijden op rij die zullen volgen. De boosheid na afloop had veel te maken met de manier waarop Merksem de doelpunten had weggegeven.

In de 25e minuut was Merksem door een schitterende treffer van Miles Vissers op voorsprong gekomen, en de manier waarop dat doelpunt tot stand kwam was illustratief voor het niveau dat Merksem in de eerste 45 minuten haalde. Moussaoui werd diep gestuurd op de linkerflank, vond Demba aan de tweede paal, waarna de Malinees teruglegde op Vissers, die doelman Gert Heylen met een schitterende krul een eerste keer versloeg. Gooreind stond erbij en keek ernaar.

Erg lang mocht de thuisploeg niet van de voorsprong genieten, want op het half uur viel er een treffer aan de andere kant. Kort ervoor hadden de bezoekers met een kopkans voor Severeyns de neus al eens aan het venster gestoken en aangetoond dat er geen ruimte was voor onachtzaamheid in de defensie.Toch bood Merksem die ruimte. Een voorzet van Jan Luyten werd door Segun Shabi zomaar voor de voeten van Fonny Vermeiren gekopt, en dat buitenkansje liet een van de beste spitsen in het provinciale voetbal zich niet ontglippen. Vanaf een meter of tien vond hij het gaatje tussen de uitkomende Glenn Dejonghe en de paal en was de stand weer gelijk.

In het resterende kwartier van het eerste bedrijf kreeg Merksem dan nog enkele kansen maar gescoord werd er niet meer.

Cisse Severeyns sprak na de match over “zaalvoetbal op een groot veld” en doelde daarmee op de enorme snelheid waarmee de eerste helft werd afgewerkt. Spelers in 1e Provinciale hebben echter niet de fysieke inhoud om een dergelijk tempo 90 minuten vol te houden en dus betaalden beide teams in de tweede helft de prijs voor het smijten met de krachten. De ruimtes werden groter en de accuratesse in de passing nam af. Daardoor kreeg Glenn Dejonghe de kans zich te onderscheiden. Dat deed hij eerst op een inzet van Severeyns en twee minuten later op een kopbal van zijn eigen captain Kenny Vannuten.

De corner die volgde eindigde in een doeltrap voor Merksem en weer mocht Dejonghe even in de schijnwerpers staan. Hij legde de bal op het hoofd van Demba, die doorkopte in de loop van Moussaoui. De Merksemse aanvaller stond volgens velen op dat moment in buitenspelpositie, maar mocht van de arbitrage toch door richting het doel van Heylen, om dan de botsende bal eenvoudig maar stijlvol over de uitkomende keeper te lepelen.

Het beeld van de wedstrijd tot dan toe leek te suggereren dat Merksem zijn vijfde thuisoverwinning op rij zou gaan boeken, maar Vermeiren dacht daar anders over. In de 79e minuut stond zijn vaste bewaker bij standaardsituaties – Liam Goossens – in de tweemansmuur bij een vrije trap aan de zijlijn. De bal werd door Luyten hard en halfhoog in de backlijn gepompt, waar niemand van Merksem meende het ding te moeten wegwerken en ook het bewaken van Vermeiren niet noodzakelijk werd geacht. De spits van Gooreind nam het presentje al te graag aan en versloeg Dejonghe in alle vrijheid een tweede keer.

In de minuten die overbleven ging de thuisploeg nog wel op zoek naar een derde treffer, maar vond die niet. Het was zuur puntverlies voor Merksem dat alleen zichzelf verwijten kon maken. Twee momenten van onoplettendheid in de defensie zorgden ervoor dat de beste wedstrijd van het seizoen – tot nu toe – niet gewonnen werd. Dat maakte het feestje na afloop in de kantine er evenwel niet minder op.

AP

Een reactie achterlaten

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.