Merksem werkt

Openbare werken in Merksem, het zijn er meer dan je denkt. Een aantal werken, zoals het Kroonplein, zijn bijna afgelopen. Een heel aantal anderen zijn nog in opstartfase. De volgende jaren wordt er veel gewerkt in Merksem. Het district had dan ook een historische achterstand in te halen. Sommige van de werken in opstartfase hebben nog geen duidelijke timing of zouden hun uitvoeringsdatum nog kunnen zien verschuiven. Grootste reden hiervoor is de heraanleg van de Bredabaan. Deze zal voor de nodige hinder zorgen en dan moet je natuurlijk niet op het zelfde moment alle omliggende straten gaan opengooien. Een overzicht van wat ons te wachten staat :

 • Lopende Werken
  • Adelaarsstraat
   Eigenlijk nog niet lopend, normaal gezien beginnen de werken op 12 september, ze duren tot eind oktober.
   Aan de oneven zijde wordt het voetpad minimum 2 meter breed gemaakt. Daarnaast komt er een parkeerstrook in asfalt met een aantal nieuwe bomen. De rijweg zal 4,50 meter breed zijn. Aan de even kant komt er een voetpad van minimum 3 meter en een parkeerstrook van 2 meter met nieuwe bomen. Ter hoogte van de Gorsstraat komt er een verkeersplateau. Het verkeersplateau ter hoogte van de Ibisstraat blijft behouden. Het wegdek in asfalt wordt volledig vernieuwd.
  • Kinderdagverblijf Gemeentepark
   Vanaf eind 2012 kunnen 144 kinderen terecht in een nieuw kinderdagverblijf van de stad in de Speelpleinstraat in Merksem. In hetzelfde gebouw zal de nieuwe stelplaats van de groendienst van de stad Antwerpen gehuisvest zijn. Voor de werken zijn er enkele aanpassingen gebeurt aan de Speelpleinstraat, zo moet men de rotonde links voorbij rijden.
  • Kluizeveldenstraat
   Sinds maart is men bezig met het vernieuwen van de Kleuizeveldenstraat. De werken gebeuren in 2 fasen. Momenteel is men bezig met de tweede fase, van de Strobloemstraat tot de Stella Marisstraat. Tegen oktober zouden de werken afgerond moeten zijn.
  • Kroonplein
   Sinds juni 2010 is men bezig aan de heraanleg van het Kroonplein. Deze heraanleg hoort bij de vernieuwing van de as Laaglandlaan – Kroonplein – Dr. M. Timmermanslaan. De werken zijn zo goed als afgerond, enkel aan de afwerking, zoals het aanplanten van groen, wordt nog gewerkt. Deze maand wordt de as officieel geopend met een receptie voor de bewoners.
  • Laarsebaan
   Om veiligheidsredenen is beslist om de Laarsebaan opnieuw in te richten zodat het veiliger is voor alle weggebruikers en bewoners om in de straat te wonen, werken of gewoon te doorkruisen. De werken werden gestart eind april en zijn momenteel in de tweede fase.
  • Parking Van Heybeeckstraat
   De grote plassen op de parking maakten dat het nodig was om dit stukje Merksem terug wat op te frissen. Bovendien past dit ook in het Masterplan Groen Hart Merksem waarin de parken van Merksem Centrum wat meer in de belangstelling gezet zullen worden.
 • In opstartfase
  • Borrewaterstraat
   Het laatste stuk van de Borrewaterstraat (tussen de Le Baudystraat en de Eugeen Meeuwsstraat was in de jaren 90 reeds opnieuw aangelegd. Nu komt ook het voorste stuk (tussen de St-Bartholomeusstraat en de Le Baudystraat) aan de beurt. De werken starten nog dit jaar.
  • Bredabaan
   Volgend jaar start de langverwachte heraanleg van de Bredabaan. Dit project is een samenwerking van het Vlaams Gewest, de Lijn, Eandis, Ri-Ant, Stad Antwerpen en het district Merksem. Bovendien krijgt het de steun van  Efro en Vlaanderen in Actie. Er werden reeds overlegmomenten georganiseerd met buurt en winkeliers en er worden ook minder hinder maatregelen aangekondigd.
  • De Wilgen
   Verschillende meldingen over de parkeerproblematiek in de straat hebben ertoe geleid dat de rijweg breder gaat gemaakt worden. Dit verzekert de doorgang voor de hulpdiensten en maakt het eenvoudiger voor de vuilnisophaling om door de straat te kunnen rijden. Eveneens blijft het zo mogelijk om aan beide zijden te parkeren, wat nodig is om de parkeerdruk uit de buurt te kunnen opvangen.
  • Distelhoek recreatiedomein
   De speeltuin van de Distelhoek is aan vernieuwing toe.
  • Groen Hart Merksem
   Het masterplan Groen Hart Merksem voorziet een visie voor de aaneensluiting van de groene oases in Merksem. Uit dit masterplan zullen verschillende concrete projecten volgen zoals de parking Van Heybeeckstraat aan het zwembad, het loopparcours aan de oude speeltuin van het Gemeentepark,…
  • Laaglandpark
   De groene gordel gelegen tussen het centrum van Merksem en de E19 wordt omgevormd tot een nieuw park, het Laaglandpark. Dit gebied, beter gekend als de groene banaan, heeft een openheid die eigen is aan de vroegere polderlandschappen. Het omvat het fort van Merksem en de gemeentelijke begraafplaats. Het is een gebied waar diverse jeugdverenigingen, volktuinders, sportclubs en culturele verenigingen actief zijn. Bedoeling is dat de werken nog voor eind 2012 afgerond kunnen worden.
  • Oude Bredabaan
   De oude Bredabaan zal een grondige facelift krijgen. Hierdoor zal er opnieuw een aangenamere leefomgeving gecreerd worden voor de bewoners.
  • Pleintje Kluizeveldenstraat
   Met de heraanleg van de omliggende straten wordt ook meteen van de gelegenheid gebruik gemaakt om het pleintje opnieuw aan te leggen. Een verbeterde structuur moet beter aanpassen op de gewijzigde situatie in de Laarsebaan en het verkeersveiliger maken.
  • Sint- Franciscusplein
   Het marktplein heeft een dringende opknapbeurt nodig. Een gezellig plein waar mensen graag vertoeven en waar winkeliers, horecazaken, marktkramers en foorkramers gouden zaken doen. Dat is wat het district in gedachten heeft voor het Sint-Franciscusplein. Hopelijk nog dit jaar zal men beginnen aan een grondige facelift.
  • Straalstraat
   Het eerste stuk van de Straalstraat is een tijd geleden al heraangelegd. Het stuk van de Toekomstlaan tot aan de Vaartkaai krijgt nu een grondige opfrissingsbeurt. Het wegdek  is dringend aan vervanging toe en ook de riolering moet nog vervangen worden door een gescheiden stelsel. Daarom heeft het district besloten om in samenwerking met Ri-ant de riolen en de straat aan te pakken. De werken worden gepland voor 2012.
  • Terlindenhofstraat -kop Speelpleinstraat
   Om de veiligheid aan de school te verhogen is er besloten om de Terlindenhofstraat verder aan te pakken. Het plan werd opgemaakt in het kader van het Masterplan Groen hart Merksem

 

Een reactie achterlaten

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.