Wist u dat… er in Merksem Mammoetbomen staan?

De mammoetboom of reuzensequoia (Sequoiadendron giganteum) is een boom uit de cipresfamilie (Cupressaceae). Het is de zwaarste boom in de wereld. De soort komt van nature voor in Californië waar ze groeit op de westelijke hellingen van de Sierra Nevada. Voor de ijstijden kwam de boom algemeen voor op het noordelijk halfrond. In bijvoorbeeld Europa is de boom bekend als fossiel in bruinkoollagen.

De grootste mammoetboom is de General Sherman Tree. Deze boom is te vinden in het Sequoia National Park in Californië, heeft een hoogte van ruim 83 meter, een omtrek van 31 meter bij de bodem en 26 meter op borsthoogte.

Maar zo’n 14 jaar geleden werden er ook in Merksem Mammoetbomen gepland. 3 stuks (Sequoiadendron giganteum), terug te vinden in het Gemeentepark. Al zijn die nog niet zo groot, door de concurrentie met de bomen en heesters in het park groeien de mammoetbomen hier traag. Ze zijn momenteel een zo’n 3 meter hoog. Je vindt 1 boom aan de Speelpleinstraat, de 2 anderen staan aan de vijver.

Ook op de begraafplaats werden er in 1998 8 bomen (Sequoiadendron giganteum ‘Glaucum’) gepland. De concentratie is redelijk uniek als je weet dat deze bomen buiten Merksem maar op 6 plaatsen in Antwerpen voorkomen.

Een reactie achterlaten

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.