15e kampioenschap van Merksem Tafeltennis

Bij de recreanten en NG spelers wint Patrick Vermeiren voor de tweede keer op rij. Frederic Vandermoere is kampioen bij de competitiespelers. De jeugdreeks wordt gewonnen door Jens Casier.

Het tafeltennistoernooi ingericht voor inwoners, (oud-)scholieren en (oud-)clubspelers bevatte wedstrijden die in poulevorm afgewerkt over drie avonden en een zaterdag in april-mei 2014. Ze hadden plaats in de sporthal van het Groenendaalcollege, Campus Sint-Jan, aan de Ullenshofstraat en in het lokaal van Bart Merksem in het Fort van Merksem. Er werd een trofee uitgereikt in drie reeksen: recreanten en NG spelers, geklasseerde competitiespelers en voor de eerst keer ook een reeks voor jeugdspelers.

Mede dankzij de massale opkomst van Omnisport Groenendaal waren er 46 deelnemers.

De spelers moesten voldoen aan één van de volgende voorwaarden:

• Wonen in Merksem
  • School lopen of gelopen hebben in Merksem (secundair onderwijs)
  • Lid zijn of geweest zijn van een in Merksem gevestigde sportclub

Reeksindeling:

• Recreanten en NG: leerlingen en andere spelers die nooit een klassement gehad hebben. (16 deelnemers)
  • Geklasseerde competitiespelers: spelers die uitkomen in interclubcompetitie met een klassement. Er werd gespeeld met voorgift volgens klassement. (26 deelnemers)
  • Jeugdspelers: spelers geboren vóór 1 januari 1996. Er werd gespeeld met voorgift volgens klassement. (4 deelnemers)

In de reeks recreanten/NG werd de eerste ronde in drie poules gespeeld. Er waren poules van vijf of zes spelers. De vier best geplaatste spelers van elke poule gingen door naar de tweede ronde. Bij de competitiespelers werd de eerste ronde in vijf poules gespeeld. Er waren poules van vijf of zes spelers. De drie best geplaatste spelers van elke poule gingen door naar de tweede ronde.

In drie van de vijf poules van de competitiespelers eindigden 3 spelers met een gelijk aantal gewonnen wedstrijden. Twee keer konden de setverhoudingen tot een rangschikking leiden, maar in het derde geval moest de verhouding gewonnen / verloren punten uit de onderlinge wedstrijden geteld worden om de derde plaats in de poule te bepalen. De verhoudingen waren 72/73 voor Lode Verboven (E0, Bart Merksem), 72/72 voor Jacques Smolders (E4, Sevos) en 73/72 voor Willy Kaekebeke (F, Bart Merksem). Willy ging dus door naar de volgende ronde.

Omwille van een forfait om gezondheidsredenen kon de beste vierde uit de poules ook deelnemen aan de tweede ronde. Conform het reglement wordt dan de verhouding gewonnen / verloren wedstrijden uit de poule bekeken. Ook hier moest er gerekend worden: twee spelers met verhouding 2/2, setverhouding was ook gelijk: 5/5, dus kwam het op de punten aan: 192/190 t.o.v. 196/202. Dit deed de balans overslaan naar Rob Van den Berghe (E4, Groenendaal), ten nadele van Benoit Ophoff (D6, Sevos). Rob laat echter de eer aan Benoit, die dus in de tweede ronde mocht aantreden.

In de tweede ronde werden bij de competitiespelers drie poules van vijf spelers uitgevochten. Per poule gingen twee spelers door naar de finalepoule van zes spelers. Bij de recreanten en NG-spelers waren het twee poules van zes spelers. Hier gingen er per poule drie spelers door naar de finalepoule, ook van zes spelers.

In de finalepoule bij de recreanten en NG spelers hebben titelverdediger Patrick Vermeiren (Bart Merksem) en nieuwkomer Koen Bultheel (ook Bart Merksem) allebei vier wedstrijden gewonnen. De onderlinge wedstrijd werd gewonnen door Patrick, die zo de beker voor de tweede keer op rij binnenhaalde.

Het zilver was dus voor Koen. Brons ging naar Hans Vochten die drie wedstrijden heeft gewonnen.