Havana-site

Op de Havana-site zijn vandaag verschillende stadsdiensten gevestigd waaronder het containerpark, de stadsmagazijnen, de Lokale Politie, enzovoort. De komende jaren ondergaat de site een ware transformatie: de meeste stads- en politiediensten verhuizen en rondom de kazerne is er ruimte voor onder meer één grote winkel (in de pers is er sprake van de interesse van Ikea), een parkeergebouw, een nieuw containerpark en meer groen en wandel- en fietspaden.

De Havana-site is gelegen in Ekeren, net buiten Merksem. Het gaat om de site rechts van de Burgemeester Jozef Masurebrug wanneer u via de Victor Govaerslaan Merksem buiten rijdt.

De plannen van de site kunt u in detail bekijken via deze site. U kunt ze ook terugvinden in het districtshuis van Ekeren. Het (voorontwerp van het) Ruimtelijk Uitvoeringsplan (RUP) kunt u bekijken via deze link. Op dit moment zijn de plannen nog niet 100% concreet aangezien er nog verschillende inspraakmomenten op de planning staan.

Het huidige voorstel ziet er als volgt uit:

havanastraat

Plannen Havanastraat, bron Antwerpen.be

 

  1. Het parkeergebouw: de Havana-site is het eindpunt van de nieuwe tramlijn Noorderlaan. Aan deze eindhalte komt een parkeergebouw voor zo’n 1500 wagens, deels bedoeld als park-and-ride (P+R) en deels als parking van de nieuwe winkel. De constructie van dit gebouw start midden 2017.
  2. Een grote winkel: Achter de P+R en de kazerne, waar vandaag de magazijnen van de stad staan, komt ruimte vrij voor één grote nieuwe winkel. In de loop van dit jaar verkoopt de stad deze winkelzone. De toekomstige winkel kan echter pas starten met de bouw na vertrek van de stads- en politiediensten. Voor deze winkel worden maximaal 1500 parkeerplaatsen voorzien in het parkeergebouw of in het winkelgebouw zelf.
  3. Nieuw containerpark: In 2017 wordt een nieuw containerpark gebouwd. Het huidige containerpark blijft open tot het nieuwe klaar is. Na de opening is het containerpark bereikbaar via de Noorderlaan. Vanaf eind 2019 is het park bereikbaar via de Havanastraat.
  4. Meer groen en sport: De ruimte tussen de bouwvelden en het spoor, die na de verhuis van de politiediensten vrijkomt, wordt vanaf 2020 aangelegd met veel groen en op langere termijn mogelijk ook sport- en recreatievelden.
  5. Nieuwe invulling van de historische kazerne: Ten vroegste midden 2019 verhuizen de stedelijke diensten en Lokale Politie Antwerpen naar een andere locatie in de stad. Eén kazernegebouw blijft in gebruik voor de stadsdienst onroerend erfgoed, maar de andere krijgen een nieuwe invulling. Naast woningen, kleine bedrijfjes of enkele winkels behoren ook een school of theater tot de mogelijkheden.
  6. Centraal wandel- en fietspad: Tussen de toekomstige winkel en de kazerne komt een breed en groen wandel- en fietspad. Via dit pad kunnen voetgangers en fietsers vanuit de wijk Luchtbal gemakkelijk en veilig naar de eindhalte van de tram, de kazerne of de grote winkel. Het fietspad sluit aan op de fietsostrade Essen-Antwerpen. Het containerpark en de laad- en loszone van de winkel zijn bereikbaar via de Havanastraat.

Deze maand start het openbaar onderzoek, tegen het najaar wenst men alle concrete plannen alsook de koper van de winkelzone voor te stellen. Begin 2018 zou u dan in het nieuwe containerpark terecht moeten kunnen en midden 2018 plaatst u uw auto op de P+R en neemt u de tram richting Antwerpen

Een reactie achterlaten

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.