23 mei : feestdag van Merksem

merksemvlag23 mei is een belangrijke dag in de geschiedenis van Merksem. Op 23 mei 1561 werd Merksem immers een zelfstandig gebied. Om deze bijzondere dag te vieren worden er aan het districtshuis 6 grote vlaggen opgehangen en roept men de inwoners op om de Merksemse kleuren uit te hangen.

455 jaar geleden, in 1561, kocht toenmalig Antwerps burgemeester Antoon Van Stralen op de Vrijdagmarkt in Antwerpen de heerlijkheid Merksem voor 43 000 gulden. Merksem was op dat moment net administratief gescheiden van Schoten en Sint-Job. Met de aankoop door Antoon Van Stralen werd de onafhankelijkheid een feit.

Dat feit werd in 2011, 450 jaar later, herdacht met de onthulling van een gedenksteen op de Vrijdagmarkt. Toen werd 23 mei ook uitgeroepen tot Merksemse feestdag.

Ook dit jaar vraagt het districtsbestuur om op die dag zo veel mogelijk districtsvlaggen uit te hangen.

Een reactie achterlaten

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.