Herman Wijns Deel 4: De begrafenis

Dit jaar is het 75 jaar geleden dat Herman Wijns overleed. Het Stroboerke brengt u, met dank aan de vzw Vrienden van Herman Wijns, in mei het levensverhaal van de Merksemse Herman Wijns (1931-1941). Het leven van dit kind werd getekend door zijn bijzondere aandacht voor de eucharistie en de mensen rondom hem. Verschillende mensen merkten in hun ontmoetingen met hem zijn uitzonderlijke en intense uitstraling op. Voor een kind deed hij verrassende uitspraken. Sinds zijn dood komen mensen bidden bij zijn graf.

Vorige weken : Geboorte, kleuter- en kleutertijd, De Schooltijd & Het overlijden van Herman Wijns
Vandaag: De begrafenis van Herman Wijns

De begrafenis

Opgebaard

Herman Wijns

Herman is dood, maar zijn bloed stolt niet, waardoor zijn lichaam soepel blijft. Herhaalde pogingen om de ogen te sluiten en de handen in biddende houding te vouwen zijn vruchteloos. Altijd weer openen zijn ogen zich en vallen de handen terug naast zijn lichaam.

Verwonderd over dit onnatuurlijke voeren de dokters Herman terug naar de operatietafel voor onderzoek. Ze stellen de klinische dood vast, maar het lichaampje geeft er geen teken van, waardoor geen toelating gegeven kan worden om het te begraven. Op aandringen van de zieken mag het lichaam nog twee dagen op de ziekenzaal blijven.

De derde dag na zijn overlijden wordt het lichaam naar huis gebracht waar het rust op een tafel die tot praalbed omgevormd is. Elke dag wordt het lichaam door de dokters onderzocht. Na vernieuwd onderzoek wordt toelating gegeven voor de begrafenis. Deze wordt vastgesteld op vrijdag 30 mei 1941.

Een pracht van bloemen en kransen worden afgegeven als blijk van genegenheid en liefde voor het kind. Onophoudelijk stromen mensen toe om een laatste groet te brengen. De dag van de begrafenis blijven de meeste winkels in Merksem gesloten.

De begrafenis

De Begrafenisstoet

Bij het buitenbrengen van het kistje ontstaat er een echte chaos. Een massa mensen wil de kist aanraken met paternosters, zakdoeken, kerkboeken, enz. De politie brengt er zacht en vriendelijk orde in. Achter de lijkwagen volgen tientallen meters weelderige kransen, in volle oorlogstijd! Jozef Wijns, Hermans papa, volgt vergezeld door een menigte ingetogen mannen. Als de stoet in de kerk aankomt, zitten daar reeds meer dan 1000 vrouwen en kinderen. Na de dienst draagt men Herman naar zijn rustplaats op het kerkhof van Merksem.

Nadien

Bloemen bleven toestromen. De verering groeide en stilaan kwamen de mensen tot de overtuiging dat het grafje een genadeoord geworden was. Veel mensen hadden door de voorspraak van Herman bekomen wat ze afsmeekten. Men bracht exvoto’s aan en al gauw bleek het grafje te klein. Het gemeentebestuur liet het verplaatsen. Momenteel is de grafplaats bijna 100 m². Vele dankplaten en bloemen sieren het geheel. Vele bedevaarders, zelfs van over de grens, komen naar het graf van Herman om zijn tussenkomst af te smeken.

De ouders van Herman Wijns kregen duizenden brieven van over de hele wereld. Jozef Wijns beantwoordde die allemaal.

Tot op heden blijkt het verhaal van Herman Wijns mensen aan te grijpen. Elke maand zijn er 2 gebedsmomenten. Zo is er elke eerste vrijdag van de maand een gebedsmoment. Telkens om 10.00 uur wordt aan het graf van Herman Wijns samen gebeden. Men vermeld verschillende intenties, bid het rozenhoedje gebeden en het gebed ter ere van de vijf wonden van Jezus, gevolgd door het gebed om Hermans voorspraak en het gebed om de zaligverklaring te bekomen van de jonge Herman Wijns. Dit alles wordt afgesloten met enkele Marialiederen. Het gebedsmoment duurt een 45-tal minuten. De derde dinsdag van de maand om 20.00 uur vindt in het herinneringshuis, Van Heybeeckstraat 23, een gezamenlijk gebedsmoment plaats.

De nagedachtenis van Herman Wijns wordt in ere gehouden door de vzw “Vrienden van Herman Wijns”. Zij organiseren de verschillende gebedsmomenten, alsook de jaarlijkse verjaardagsviering. De website van de vzw: http://www.hermanwijns.be

Jubileumviering zaterdag 28 mei 2016

Omdat het in 2016 vijfenzeventig jaar geleden is dat Herman overleed wordt nu zaterdag een speciale jubileumviering georganiseerd.

  • 10.30u: Heilige mis in de Bartholomeuskerk, voorgegaan door Vicaris Paepen.
  • 11.30u: Vertrek processie aan de kerk. We gaan langs het kerkhof (Van Heybeeckstraat), nadien aanbidding in de Franciscuskerk.12.45u: Lunch in de Sint-Eduardusschool, Frederikstraat 3 (vooraf inschrijven).
  • 14.45u: Lof in de Sint Franciscuskerk, met zegen.
  • 15.00u: Rozenkrans aan het graf.
  • 16.00u: Vertoning van de DVD in de Sint-Eduardusschool.

Het herinneringshuis, Van Heybeeckstraat 23, zal op 28 mei geopend zijn na de Eucharistieviering, tot half zes.

Een reactie achterlaten

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.