Restauratiewerken aan districtshuis Merksem gaan van start

Op woensdag 4 april starten de restauratiewerken aan het districtshuis van Merksem. De restauratie gebeurt met respect voor de historische elementen van het beschermde monument.

Het districtshuis van Merksem is toe aan een grondige renovatie. Begin april starten de werken aan de buitenzijde van het gebouw. De gevel en het aluminium van het originele schrijnwerk worden hersteld en gereinigd. Dubbel glas vervangt de oude ruiten zodat er een betere thermische isolatie is. Door een nieuwe afwatering aan de terrassen zal stilstaand water er geen schade meer kunnen veroorzaken. Ook oude goten en aflopen worden vernieuwd en er komt een duivenwering op het dak. In het voorjaar van 2019 zullen deze werken afgerond zijn.

Gelijktijdig met de werken aan de buitenzijde krijgen de loketten een opfrisbeurt. Vanaf mei 2018 zijn de loketten tijdelijk terug te vinden aan de officiële inkom. Burgers kunnen er steeds terecht gedurende de werken.

Daarna is het de beurt aan de waardevolle interieurinrichting van inkomhal, trouwzaal, raadzaal, collegezaal en vergaderzalen. In 2019 worden deze ruimtes waar nodig hersteld en nadien aangekleed met het originele meubilair volgens de originele opstelling.

De stad Antwerpen stelde Pat Heylen Architectenbureau, in samenwerking met Architecten Beeck & Hermans, aan voor de opmaak van het restauratiedossier voor zowel het exterieur als het interieur van het districtshuis.

“Voor dit stadsbestuur zijn de districten zeer belangrijk en onmisbaar in de relatie van de stad Antwerpen met de Antwerpenaar. Van alle bestuursniveaus staan zij het dichtst bij de burgers. Daarom investeren we heel wat in verschillende districtshuizen”, zegt schepen voor binnengemeentelijke decentralisatie Koen Kennis. “ Met de renovatie van het districtshuis van Merksem beogen we niet alleen een optimale klantgerichtheid en loketwerking voor de burger, maar zorgen we er bovendien voor dat onze toekomstige generaties ook nog kunnen genieten van dit historisch patrimonium.”

Beschermd monument
Het districtshuis van Merksem, gelegen op het Jozef Nolfplein, werd gebouwd in 1968. Het is het resultaat van een architectuurwedstrijd die gewonnen werd door de Antwerpse architecten Victor Golré en Jozef Frissen. Het districtshuis is gebouwd ter vervanging van het oude gemeentehuis van Merksem dat vernield werd tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Het hele ontwerp is afgestemd op de omgeving en de nabijgelegen 17de-eeuwse Sint-Bartholomeuskerk. Interieurarchitect Jan Van Puyenvelde ontwierp een totaalconcept voor het interieur. Dit historische interieur met opvallende houten en perkamenten wandbekleding en designmeubilair uit de jaren 60 werd vrijwel volledig bewaard. Daarom is het gebouw sinds 2011 beschermd als monument.

Meerjarenpremieovereenkomst voor restauratie van historische districtshuizen
De restauratiewerken maken deel uit van een meerjarige subsidieovereenkomst. Op 3 maart 2017 werd deze overeenkomst tussen de Vlaamse overheid en het Antwerpse stadsbestuur voor de restauratie van de Antwerpse districtshuizen ondertekend. Caroline Bastiaens, schepen voor patrimonium licht toe: “Onze districtshuizen hebben een grote symbolische waarde en ze zijn een erkenningspunt in het stedelijk weefsel. We willen inzetten op optimaal gebruik van onze historische districtshuizen en streven naar een maximale publieke ontsluiting.”

Voor de restauratie van de districtshuizen van Borgerhout, Ekeren, Merksem, Hoboken, Wilrijk en het toekomstige districtshuis van Antwerpen (zaal Harmonie) wordt in totaal ca. 12,3 miljoen uitgetrokken. Bijna 6,4 miljoen euro van dat budget is afkomstig van Vlaanderen dat voor dit project een erfgoedpremie toekent.

Een reactie achterlaten

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.